KulturaFM přichází s nadcházejícím prázdninovým víkendem opět s velkou porcí kulturních tipů. Už dnes dává kulturním příznivcům na výběr hned ze tří akcí. V zahradě Národního domu v pátek odehraje Divadlo Kozlovice od 16.00 představení pro děti Až musel přijít Krakonoš, na stejném místě pak začne od 20.00 koncert ostravské skupiny Hot Wassermann, hosty budou místní 432Hz. A pokud máte jinou představu, jak strávit večer, můžete s celou rodinou vyrazit na chlebovické fotbalové hřiště, kde má zastávku Kino na výletě, tentokrát odhalující Tajemství staré bambitky 2.

Divadlo Kozlovice zahraje příběh pantáty Bezoušky, který má malý obchůdek v Krkonoších a dvě dcery. Jedna je pracovitá, ale druhá líná a zlá. Vše sleduje z dálky Krakonoš, který jednoho dne ztratí trpělivost a vydá se do obchodu zasáhnout. Aby nebyl sám, pomohou mu děti z publika.

Dětem je tentokrát určeno i letní kino, kolem deváté večer se spustí v Chlebovicích příběh napraveného loupežníka Karaby, jeho odvážné dcery Aničky a trochu nešikovného prince Jakuba. Po letech už je z Jakuba král, z Aničky královna a rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku. Ta nejraději tráví čas u milujícího dědečka Karaby, který se rozhodl věnovat už jenom hrnčířskému řemeslu. Zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc byli vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu začít kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty.

Od osmi večer dnes v rámci cyklu Léto v zahradě vystoupí v zahradě Národního domu ostravská funk-bigbeatová kapela Hot Wassermann, která byla založena v roce 1997, když se potkali Jiří Tomášek (frontman ostravských legendárních skupin Milion Sedm a Matyáš Gali) s Přemou Dudou (frontman kapely Superkožich) a Matěm Slavíkem (basista kapely Robson). Všechny tři spojoval obdiv k funky, a tak se zrodil nápad zkusit ho přinést do Ostravy spolu. Předskokanem bude frýdecko-místecké alternativ-rockové uskupení 432Hz.

Metal i cimbálovka

Klid zde nebude ani o den později. V sobotu od 18 hodin spustí metalový festival Dark Session, původně klubová akce, která se opět uskuteční pod širým nebem. Regionální scénu tento rok zastupují ostravští death-core SWEPT INTO DECAY a melodic deathoví KAZGAROTH. Frýdecko-místečtí death blackoví DARKWIND, kteří akci spolupořádají, letos nabídnou průřez celou dosavadní tvorbou a dojde i na ochutnávku z připravovaného alba kapely. Čistý black metal zazní v podání zlínských NOCTURNAL OBEISANCE. Z Čech, konkrétně Sedlčan, dorazí melodic death black IN THE ABYSS a z našeho hlavního města svou tvorbu přivezou thrash deathoví DYING BEHIND BARS. Pro tento ročník bylo zaloveno i v metalových vodách našich slovenských sousedů, a tak z Žiliny přijedou představit svůj repertoár thelemic-deathoví MINOR.

V neděli to už bude „trochu jiná písnička“. V nedalekých sadech Bedřicha Smetany od 16 hodin bude znít cimbálovka Portáši. Hrají původní neupravovanou lidovou muziku a navazují také na odkaz světově uznávaného hudebního skladatele Leoše Janáčka.