Také krajský úřad coby zřizovatel Nemocnice ve Frýdku-Místku už uspořádal tiskovou konferenci k tématu omezení provozu dětského oddělení a pohotovosti, které podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) bylo zneužito k politickému boji a vyvolávání vášní a strachu mezi obyvateli.

„Kraj byl vtažen do politických intrik. Kraj byl nařčen, že něco zavírá. Kraj nezavírá. Kraj investuje, kraj rozvíjí. Máme ve frýdecké nemocnici plánovanou investici za zhruba 500 milionů. Kolují přitom fámy, že jsou v rozkladu ostatní oddělení, nemocnice je před zhroucením, dokonce jsem slyšel jeden názor, že postupně děláme z Frýdku LDN (léčebnu dlouhodobě nemocných). To je absolutní nesmysl a uráží to veškerý zdravotní personál v nemocnici. Proběhla schůzka mezi vedením kraje a vedením města, kde se podrobně hodinu doptávali a odcházeli velmi spokojeni. Náměstek Juriček za celou dobu neřekl ani jedno slovo, nezeptal se ani na jednu věc a potom přijde jeho plamenný projev v tiskovém prohlášení, který je, když to řeknu velmi slušně, plný nepřesností a zaváděcích informací. Veškeré petice vyzývající k předchozímu stavu chápu, ale až nám pan Korč se svou suitou donesou jména minimálně pěti dětských lékařů, tak pak nemáme problém, jinak je to jen nekalý výkřik před komunálními volbami,“ reagoval včera před médii náměstek hejtmana Martin Gebauer na tiskové zprávy z vedení Frýdku-Místku a petici, kde se žádá okamžitá obnova dětského oddělení a mluví o hazardu se životy dětí. „Je to nesmysl, zneužití tématu k politickému boji a účelové vyvolávání strachu mezi rodiči, kteří se pochopitelně bojí o zdraví svých dětí. K obavám ale není důvod, lékařská pomoc je zajištěna, také plníme zákonné dojezdové vzdálenosti a časy rychlé lékařské pomoci. Výzvy ani petice na situaci nic nezmění. Odešli lékaři a bez nich se oddělení v původním rozsahu udržet nedá. Mluvil jsem s primáři i vrchními sestrami frýdecko-místecké nemocnice, bez účasti managementu, aby mohli být otevření. Všichni jednohlasně vyslovili podporu vedení nemocnice, stojí za managementem. Jsem rád, že tam zůstal soudržný tým,“ prohlašuje náměstek hejtmana Martin Gebauer. Dodal, že dětskou pohotovost, kterou v pracovní dny doposud ve Frýdku-Místku zajištovali lékaři dětského oddělení nemocnice, by měli převzít praktičtí lékaři pro děti a dorost. „Jednáme s nimi, domluvili jsme se dokonce už i na financích, takže je to otázka času, kdy oni se dohodnou, rozepíší si služby a začnou fungovat i ve všední dny,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer. Upřesnil, že na dětské pohotovosti ve Frýdku-Místku denně lékaři ošetřili v průměru pět dětí.

Nedostatek pediatrů

Náměstek hejtmana se vyjádřil i k obecnému nedostatku pediatrů, který se v případě Frýdku-Místku naplno projevil. „Já jako člen asociace krajů už pět let, šestý rok říkám, že je něco shnilého v českém školství, co se týče výchovy zdravotníků, v primární péči a v povinnostech lékařů. Asi mé upozorňování na této platformě nebylo dostatečně důrazné. Dnes ráno proto odešel dopis panu ministrovi Válkovi, kde všechno toto shrnujeme a nabízíme řešení,“ řekl včera novinářům Martin Gebauer. Obsah dopisu prozatím nechtěl přibližovat s ohledem na to, že jej ještě v danou chvíli neměl k dispozici ani samotný ministr.

„Frýdek-Místek díky tomu, že z dětského odešlo sedm lékařů, jako první ukázal, že ten problém existuje. A že ho budou muset systémově řešit centrální orgány a ministerstvo zdravotnictví. Pediatrii se velmi často věnují hlavně ženy, které se po odchodu na mateřskou do nemocnice kvůli zatěžujícím službám už nevracejí a odcházejí do privátní sféry. Také více než polovina praktických lékařů pro děti a dorost v kraji je v důchodovém věku. A ti, když odejdou do důchodu, tak ten problém, který máme ve Frýdku-Místku, nastane i v jiných nemocnicích,“ upozorňuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Na včerejší tiskové konferenci vystoupil i ředitel nemocnice Tomáš Stejskal. Jeho vyjádření s ohledem na rozsah sdělení přineseme zítra.