Frýdecká nemocnice se na včerejší tiskové konferenci (psali jsme zde) zaměřila na zboření radničního mýtu o „uzavřeném dětském oddělení“. Kromě prohlídky samotného oddělení včetně jednotky intenzivní péče dokazovala i na konkrétních číslech, že přes nutná přijatá opatření spojená s personální krizí nedošlo k zásadnímu omezení péče o dětské pacienty.

Podle předložené statistiky urgentním příjmem prošlo v dubnu 471 dětí, přičemž v přechozích měsících se toto číslo pohybovalo okolo 450. Chirurgická ambulance ošetřila v lednu 530 dětí, v únoru 508, v březnu 575 a v dubnu 516. Lékařskou pohotovostní službu vyhledalo v březnu 125 pacientů, v dubnu 207. Hospitalizováno bylo v dubnu 85 dětí na dětském oddělení, z toho 13 na jednotce intenzivní péče. Celkem bylo v dubnu ve frýdecko-místecké nemocnici ambulantně ošetřeno zhruba 2300 dětských pacientů, což je o zhruba 300 méně než v březnu, kdy byly jarní prázdniny a bylo evidováno více úrazů. V místní porodnici se v dubnu narodilo 103 miminek, zatímco v březnu jich zde přišlo na svět 86.

„Čísla hovoří o tom, že dětské oddělení funguje téměř na plný provoz. S paní doktorku Novákovou, koordinátorkou dětských praktiků, se navíc podařilo rozšířit lékařskou pohotovostní službu oproti stavu v dubnu o jeden den v týdnu, takže kromě víkendu a svátků je už i funkční v pátek,“ informoval ředitel frýdecké nemocnice Tomáš Stejskal s tím, že v následujících měsících by se měl počet dní, kdy bude pohotovost zajištěna, dále zvyšovat, tak jak se bude dařit navazovat další spolupráci s praktickými lékaři.

Média však zajímala i čísla dětských pacientů, o které se vzhledem k omezením musela postarat jiná zařízení, a jaké jsou reakce jejich rodičů. Ředitel připustil, že u některých i velmi negativní, „včetně vyhrožování a podobně“, ale že nemocnice dokáže ošetřit vážné případy a odesílá do okolních nemocnic jen případy, u nichž není z medicínského hlediska problém s transportem. Takových případů mělo být za duben 43, podobné číslo vykázaly za měsíc i reporty rychlé záchranné služby, která také vezla čtyři desítky pacientů ze spádové oblasti jinam než do Frýdku.

Transformace oddělení

Nemocnice ve Frýdku-Místku v prvních čtrnácti dubnových dnech postupně transformovala dětské oddělení. V současnosti je zde jednotka pro dětské pacienty vyžadující péči v oblasti chirurgie, traumatologie, ortopedie, urologie, ORL a pro pacienty potřebující endoskopická vyšetření či vyšetření a zákroky probíhající v celkové anestézii. K tomu zde slouží i stávající jednotka intenzivní péče, která je vybavena veškerou moderní zdravotnickou a monitorovací technikou. Změnou je, že zde od dubna nefunguje režim akutní péče pro děti trpící například akutními potížemi infektu dýchacích cest, střevní infekcí nebo infekcí močového traktu, i když i tady se postupuje případ od případu.

„Na JIP jsme v posledních týdnech hospitalizovali i děti, které potřebovaly specializovanou péči, šlo například o děti s komplikovaným zápalem plic nebo intenzivně zvracející. Tedy o interní diagnózy. Na lůžkovém oddělení jsme hospitalizovali také dítě, které bylo primárně ošetřeno v jiném zdravotnickém zařízení a odesláno k hospitalizaci do naší nemocnice. Stejně jako řada dalších nemocnic v naší zemi se ale i my potýkáme s nedostatkem pediatrických lékařů. Chceme však zachovat vysokou odbornou úroveň poskytované péče o dětského pacienta i chod většiny ambulancí, které zde máme, a proto jsme museli jednat. Situace je náročná a bez dostatečného množství kvalifikovaného personálu opravdu nejsme schopni zvládnout vše. V žádném případě však není pravda, že dětské oddělení uzavíráme. Naopak, máme snahu ho nejen udržet, ale postupně i rozšířit poskytované služby tohoto oddělení. V dubnu jsme zde nově otevřeli dětskou oční ambulanci a od května na dětském oddělení funguje díky zakoupení nového ultrazvukového přístroje a službám docenta MUDr. Michala Hladíka, Ph.D. nová sonografická ambulance pro děti z širokého okolí,“ sdělil ředitel Tomáš Stejskal.