Letošní Silvestr se z rozhodnutí radnice musí ve Frýdku-Místku obejít bez půlnočního oficiálního ohňostroje, který lákal davy z obou břehů ke společnému rozloučení s rokem na mostě přes řeku Ostravici. O to více se dá očekávat „soukromých“ světelných projekcí v ulicích, tím spíš, že na poslední den v roce máme příjemné, spíše už jarní teploty. Složky záchranného integrovaného systému tak varují, ať všichni se zábavní pyrotechnikou nakládají obezřetně.

U pyrotechniky je důležitý už její původ, snad máte připraveny pouze výrobky s označením „CE“, které vypovídají o jejich řádném schválení, a nevyráběli jste vlastní pyrotechniku doma z nějakého zaručeného postupu z internetu či sociálních sítí. Vyplatí se řádně si prostudovat návod, abyste byli připraveni, ještě než nastane ten správný čas. Pak už je důležité pro manipulaci s pyrotechnikou zvolit vhodné místo – vyvarujte se stísněných a uzavřených prostor či balkónů domů, zvolte volné prostranství, samozřejmě v dostatečné vzdálenosti od dalších osob nebo objektů. „Bezpečná není kombinace pyrotechnika a alkohol,“ možná trochu marně připomínají policisté, kteří snad budou vyslyšeni alespoň se svým apelem na bezpečnost dětí. „Děti nechť si oslav užívají a vše sledují z bezpečné vzdálenosti, jim určitě pyrotechnika vůbec nepatří do rukou! Obecně platí nejen na Silvestra, ale po celý rok, že s dětmi je třeba hovořit o nebezpečí souvisejícím s pyrotechnikou, nezapomenout zmínit se, aby nesbíraly vybuchlé petardy a podobně,“ radí za Policii ČR Soňa Štětínská a přeje pohodové a bezpečné oslavy konce roku.

Hasiči jdou ve svých preventivních radách ještě dál a připomínají časté ukázky pahýlů rukou. Jejich rady se s těmi od policie překrývají, hlavně zdůrazňují rachejtle, světlice, dělbuchy a petardy odpalovat výhradně venku a na volných prostranstvích, mimo jiné dostatečně daleko od parkujících aut. „Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu,“ varují hasiči, kteří zrazují také od zvědavých prohlídek pyrotechniky, která selže. „Nemohu opět nevzpomenout na souseda, který byl před několika lety zvědavý na nevybuchlou petardu. Explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek – časté nepříjemné pískání v uších,“ přidává konkrétní příklad tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Ten připomíná i případ z jednoho z nedávných Silvestrů, kdy dokonce zábavní pyrotechnika, která dopadla na střechu sportovní haly v Karviné, způsobila po prohoření až na strop haly škodu za téměř 1,5 milionu korun. Nezbývá než věřit, že si letos žádné fatální případy pro další preventivní texty hasiči, policisté ani zdravotníci nepřipíšou.