VIDEO | Nebylo plno jako na Václaváku, ale i tak množství lidí v neděli večer na Zámeckém náměstí ukázalo, že Frýdek-Místek umí pomáhat Ukrajině konkrétně. Na výzvu Miraie, který se spolu s rodinou rozhodl poskytnout přístřeší ukrajinským rodinám s dětmi (psali jsme zde), zareagovalo s materiální pomocí tolik lidí, že populární zpěvák při příjezdu s dodávkou pochopil, že bude mít logistický oříšek, neboť solidární občané přivezli „miliardu všeho“.

„Mám pocit, že jsme to trošku přepálili asi, s těmi věcmi pro jeden autobus. Nevím, co budeme dělat, asi s tím zajedeme na Ukrajinu,“ byl zaskočený přítomným davem Mirai, který některé z požadovaných položek – karimatky a spacáky – měl díky „jedné moc hodné paní“ vyřešeny už před příjezdem, takže trochu zklamal ty, kteří měli připraveny právě věci zpříjemňující přespání. Nakonec i balených vod bylo více než dost a některé zůstaly v kufrech aut. „Přátelé, tak to jsem ještě nezažil, teď se tady válím na tom skladě, je tady miliarda všeho…,“ informoval posléze o výsledku Mirai, který všem, co se zúčastnili, vzkázal, že jsou „mega“.

Poděkování míří i k čtenářům FMSEZNAMu, protože po zveřejnění Miraiovy výzvy k pomoci formou trvanlivých potravin a dobrot k uspořádání uvítací hostiny pro uprchlíky, kteří měli dorazit nad ránem, dokázali za pouhé tři hodiny před akcí vygenerovat více než stovku sdílení. Na náměstí u kašny však na příjezd Miraiova týmu nečekali zdaleka jen obyvatelé Frýdku-Místku. Jeho dosah oslovil například i Řepiště, Třinec nebo Ostravu. „Máme nějaké vody, trvanlivé potraviny a sladkosti pro děti.“ – „My máme i nějaké konzervy a přibrali jsme i toaletní papír.“ – „Bylo to narychlo, tak jsem vlítla do komory a naplnila přepravku. Sušenky, kompotové konzervy, a když jsem tam dala nějaké cereálie, tak jsem tam přidala hned i krabice mléka,“ svěřovali se lidé, na nichž bylo vidět, že nepřijeli pro selfíčka nebo podpisy, ale chtěli v pohnuté době „něco“ udělat. Odměnou jim byl obrovský pocit sounáležitosti a blízkosti, který na frýdecké náměstí přinesli a jenž si zkoncentrovaný všemi, s nimiž se potkali a v souznění prohodili pár slov, odnesli domů.