Na hygieniky to neházejme. Vláda ani poslanci jim prostě nedokázali vytvořit podmínky ani legislativní rámec, aby mohli v dnešní pandemické době obstát, i když stejně jako zdravotníci dělají, co mohou. V páté vlně se na ně toho valí tolik, že chtě nechtě porušují zákon a přibývá absurdních situací, což vede ke stále menšímu pochopení u občanů, kteří u požadovaných opatření postrádají smysl. Může se vám například stát, že vám od krajské hygienické stanice přijde sms upozornění, že vaše dítě má dodržovat pravidla karantény, ale pak zjistíte, že ta končí už za dva dny!

Když FMSEZNAM zjišťoval, jak se taková absurdita může přihodit, krajská hygienická stanice uvolnila vysvětlující informace, které zarazí ještě více. Vyplývá z nich, že i když škola třeba od pondělí z povinného testování ví, že pedagog měl pozitivní text na covid, rodiče žáků čtyř dotčených tříd nijak neinformuje a ti normálně chodí dále do školy. V konečném důsledku to může vést až k výše popsané situaci, kdy prací zavalená hygienická stanice pošle sms až dva dny před koncem čtrnáctidenní karantény. V daném případě z toho dvě třídy vyšly bez návazností, u dalších dvou ale byly nově zachyceny další covid pozitivní osoby a karanténu mají prodlouženou. „Já s tím nic jako ředitel nemůžu udělat, nemůžu informovat o potenciálně nakažených žácích ani učitelích, to je na hygieně. Samozřejmě když má pedagog pozitivní antigenní test, okamžitě jde domů a čekáme na výsledek PCR testu. Ten se však v praxi dovídáme tak po týdnu, což je samozřejmě nevyhovující. Ale tuším, že hygiena má na tu mravenčí práci málo lidí,“ hodnotí situaci smířlivě ředitel 1. ZŠ Zbyněk Šostý, kterému čerstvě covidem onemocněly další dvě učitelky. Které? To se oficiálně nedozvíte. A kolečko, na jejímž konci to pro někoho může být ruská ruleta, se roztáčí znovu.

Pátá vlna epidemie je o školách a žácích a i s ohledem na tento případ se nemůžeme divit, že se z ní stává tsunami. Nefunguje to základní a vládní garnitura si myslí, že řešení je ve zrušených vánočních trzích. Protože na svařák do hospůdek můžeme, je to absurdní stejně jako info o karanténě dva dny před jejím koncem.

Z vyjádření krajské hygienické stanice vyplývá, že ve zmiňovaném případu selhala komunikace hygieny se školou, která musí zasílat tabulky s kontakty ke covid pozitivním osobám. „Bohužel nedošlo k transferu do softwaru Daktela, ve kterém jsou navolávána epidemiologická šetření, nenahrálo se datum posledního kontaktu, a tedy se neodeslaly sms zprávy zákonným zástupcům, kteří byli v tabulce uvedeni. Až po dalších třech dnech byla systémem Daktela pravděpodobně vygenerována automatická sms zpráva o tom, že nebyli kontaktováni ze strany KHS, nicméně v epidemiologicky významném kontaktu s covid+ osobou byli,“ vysvětluje krajská hygienická stanice. Její tiskový mluvčí Aleš Kotrla pak pro FMSEZNAM dodává: „Celá situace nás velice mrzí a omlouváme se za možné vzniklé potíže. Se školou bylo komunikováno a vše vyjasněno. Bohužel se může stát, že při této enormní zátěži, jak technického, tak lidského charakteru, se nevyhneme občasnému selhání. Ač nebylo zaviněno přímo pracovníky naší hygienické stanice, velice se omlouváme. Snažíme se svou systematickou prací i nadále snižovat pravděpodobnost dalšího šíření nákazy v populaci, a tím naplňovat účel a poslání naší organizace, což je ochrana veřejného zdraví.“

Pátá vlna epidemie je o školách a žácích a i s ohledem na tento případ se nemůžeme divit, že se z ní stává tsunami. Nefunguje to základní a vládní garnitura si myslí, že řešení je ve zrušených vánočních trzích. Protože na svařák do hospůdek můžeme, je to absurdní stejně jako info o karanténě dva dny před jejím koncem.