Letěl tak nízko nad domy, až si někteří lidé mysleli, že to nemá úplně pod kontrolou, těsně minul špičky stromů malého lesíku, aby nakonec hladce přistál na louce za městským fotbalovým areálem. Horkovzdušný balón včera okolo večerní osmé hodiny vzrušoval obyvatele Lískovecké ulice a „Berlína“, ale to opravdové vzrušení z jedinečného zážitku měla přibližně dvacítka pasažérů, které sem vítr zavál ze startovacího místa na Hukvaldech.

Horkovzdušný balón pohání vítr a přímo ovládat lze jen jeho stoupání a klesání, takže pilot víceméně vychází z toho, že vhodné místo pro přistání se vždycky najde. „Byla to náhoda, že jsme skončili zrovna tady. Sám pilot nám říkal, že tak deset minut před přistáním zhruba objeví, kde by mohl dosednout, a pak minutu před přistáním doufá, že to klapne. Někdy z toho je nouzová situace, ale to nebyl náš případ. My jsme hladce přistáli na louce, což je prý mnohem lepší varianta než někde na poli,“ sdělil nám se sklenkou šampaňského na oslavu pevné země pod nohama a vzduchoplavecké premiéry pětačtyřicetiletý Radim z Ostravy, který si zážitek plavby vzdušným mořem dopřál s celou rodinou včetně dětí. „Let je klidný a je to super zážitek, který můžu každému doporučit,“ říká Radim, který si jej dopřál přes zážitkovou agenturu.

Podobně balónové létání nadchlo i dvaadvacetiletou Petru ze Staříče, která plnila přání mamince, jež měla odvážný nápad na dárek k padesátinám, ale z různých důvodů se jej podařilo realizovat až po pěti letech. „Mimo jiné nám pětkrát odložili termín, protože nebylo příhodné počasí, ale dneska to stálo za to,“ vůbec jí nevadil dárek se zpožděním. „Bylo to moc pěkné a užili jsme si to. Bavilo nás z výšky pozorovat místo, kde bydlíme a žijeme. Prostě fajn zážitek. Nikdo se nebál, i děti, co letěly s námi, byly v pohodě,“ potvrdila Petra bezproblémovou posádku, která strávila ve vzduchu společných 48 minut, na okolní svět se dívala i z výšky 1100 metrů, s nejvyšší rychlostí 17 kilometrů za hodinu.