Příznivci volejbalu mají v tomto týdnu znovu v Dolních Vítkovicích jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči světovou špičku ve sportu, který se váže k plážím a mořím, ale právě kontrast letního sportu a chladného industriálního prostředí dělá z ostravského beachvolejbalového turnaje světový unikát a stabilní podnik v kalendáři světové série FIVB. V letošním roce se změnil formát a také název série na VOLLEYBALL WORLD BEACH PRO TOUR a Ostrava povýšila do nejvyšší kategorie ELITE 16. Svou stopu tu znovu zanechá i frýdecko-místecký olympionik Přemysl Kubala, který bude tradičně expertem České televize, ale tentokrát i v roli kouče.

„Začal jsem spolupracovat s nově složenou dvojicí Anna Pospíšilová a Martina Williams (Bonnerová), které dostaly divokou kartu do kvalifikace. Klíčem k úspěchu na beachi je souhra, na které teprve pracujeme, ale každý zápas na takové úrovni, která je vlastně něco jako v tenise grandslam, přináší potřebné zkušenosti a někam nás samozřejmě posune. S divokou kartou půjdeme s největší pravděpodobností na v kvalifikaci první nasazené Brazilky a v takovém utkání nemáme co ztratit,“ komentoval ambice svých svěřenkyň, které už si vyzkoušely kategorii Future v Madridu, Přemysl Kubala.

Fandit můžete ale i dalším českým zástupcům, především hvězdné dvojici Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří v Ostravě dvakrát brali stříbro a představí se v hlavní soutěži spolu s držiteli divoké karty Šépka-Semerád. Mezi ženami divokou kartu do hlavní soutěže pro 16 týmů dostaly Hermannová se Štochlovou. Kvalifikaci, která se odehraje už ve středu 25. května, si kromě Pospíšilové s Williamsovou zahraje mezi muži také dvojice Oliva-Trousil. Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro 2022 za účasti nejlepších ženských a mužských párů světa podle světového žebříčku pokračuje až do neděle 29. května, kdy vyvrcholí bojem o medaile.

Kromě našich reprezentantů se v nabitém pavouku představí zlatí medailisté z Tokia a vítězové turnaje v Dolních Vítkovicích z roku 2019 Anders Mol a Christian Sorum z Norska, katarské hvězdy Cherif Younousse a Ahmed Tijan, obhájci loňského vítězství Alexander Brouwer s Robertem Meeuwsenem i jejich nizozemští krajané Stefan Boermans a Yorick de Groot, kteří vládnou světovému žebříčku.

Do hlavní části ženského turnaje byla nasazena hned pětice brazilských párů. O postup z kvalifikace budou navíc bojovat další dva týmy z jihoamerické kolébky plážového volejbalu. O své místo si řekly aktuální světové jedničky Katja Stamová a Raisa Schoonová z Holandska nebo mistryně světa Sarah Pavanová s Melissou Humana-Paradesovou z Kanady. Vylepšit loňskou stříbrnou pozici přijedou do Ostravy Švýcarky Joana Heidrichová a Anouk Vergé-Dépréová.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal.