Zítřejší zasedání frýdecko-místeckého zastupitelstva se bude muset vypořádat s obvyklými body, ale také s třaskavou „fotbalovou rozbuškou“, která může otřást i koaličními základy. Zastupitelstvo bude pomyslným sudím, ale přesvědčit veřejnost o jeho nestrannosti bude těžké, protože všichni jsou nějakým způsobem „zainteresovaní“. Zastupitelům bude předložena poměrně zdrcující a obsáhlá zpráva finančního výboru z kontroly spolku FK Frýdek-Místek, který při ní v minulém týdnu odmítl součinnost (psali jsme zde). Je pod ní podepsán předseda finančního výboru Zdeněk Blecha (ANO), který má být na zastupitelstvu odvolán. Na jedno z uvolněných míst ve finančním výboru má pak dle návrhu být zvolen právě Radim Mamula (ANO), statutární zástupce frýdecko-místeckého fotbalu, v němž figuruje i náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO).

A právě náměstek Radovan Hořínek je pak předkladatelem materiálu na odvolání v této chvíli neloajálního Zdeňka Blechy, který si se svými spolustraníky zjevně přestal rozumět. Těžko si představit, co více by ještě mohlo bít do očí, a bude zajímavé sledovat, nakolik se je bude snažit zbytek koalice zavřít. Opravdu extrémní situace vyvolává už i extrémní reakce. „No uvidíme, jestli umlčí i zjevnou Blechu v kožichu. A když ano, třeba dojde na 1. frýdeckou defenestraci. Už jsem se ptal, jestli hasiči mají skákací plachty, ať to skončí bez újmy na zdraví našich komunálních vládců. Nemají a hromadu hnoje asi pod okna taky nikdo nenaveze…,“ reagoval na naši zprávu o tom, že se fotbal odmítl nechat zkontrolovat, Zdeněk Navrátil.

Zastupitelé se budou moci rozhodovat na základě téměř sedm desítek stran zápisu z kontroly, který obsahuje řadu závažných zjištění, a obrázek o poměrech ve fotbalovém klubu, který jako příjemce dotace odmítl poskytnout účetní doklady, si mohou udělat i z emailové komunikace mezi výkonným výborem a trenéry dětí a mládeže. V ní třeba nechybí požadavek na zaplacení 25 tisíc korun, které má být „zadostiučiněním v peněžní formě“ za veřejnou kritiku těchto poměrů. Ta zjevně přijde i na středečním zasedání zastupitelstva a komu přinese zadostiučinění a komu újmu, to se ukáže.

Foto: zdroj www.youtube.com – 16. zasedání Zastupitelstva města Frýdku-Místku