Vysoká inflace nahání stále více lidí, kteří hledají příležitosti, jak ochránit své finanční prostředky před znehodnocením, do náruče podvodníkům. Dva takové (oba z Frýdku-Místku ve věku 37 a 45 let) v těchto dnech kriminalisté odboru hospodářské kriminality obvinili ze zločinu podvodu, protože v úmyslu obohatit se měli vylákat peníze pod záminkou dluhopisů částku ve výši téměř 6,5 milionů korun.

Podle policie měla dvojice získávat peníze se záměrem je užít pro svou potřebu. Muži byli spjati s jednou společností, do které proudily peníze, ale figurovali ve dvou samostatných firmách. Jedna vydala dluhopisy ve jmenovité hodnotě 10 000 korun na realizaci podnikatelského záměru v oblasti nákupu strojů, druhá v hodnotě 25 000 korun k podnikání s elektrokoly a nabíjecími stanicemi. Garantované úroky, respektive zisky, měly být téměř desetiprocentní. Tyto informace byly prezentovány rovněž na internetových stránkách a zájem projevily desítky klientů. V konečném důsledku ale muži za peníze od zhruba 80 zájemců podnikání „nerozjeli“, měli vyplatit poškozeným jen část výnosů a získané peníze měli užít pro svou potřebu.

„Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství prověřili množství informací a souvisejících skutečností, včetně informací od finančních institucí, prověřili různé transakce a samozřejmě vycházeli z výpovědí poškozených. Nyní jsou muži obviněni ze zločinu podvodu, hrozí jim trest odnětí svobody na dva až osm let. Kriminalisté i nadále činí ve věci úkony trestního řízení,“ sdělila za Policii ČR Soňa Štětínská.