Frýdecká nemocnice podobně jako ostatní v kraji byla koncem týdne na hranici svých kapacit využitelných pro covidové pacienty. V pátek jich měla ve své péči 88, a i když se snaží neustále rozšiřovat své covidové stanice, podle ředitele nemocnice Tomáše Stejskala není další výhled vůbec optimistický.

„Predikce, které jsou k dispozici, ukazují na to, že ta čísla se budou ještě zhoršovat. Počet pacientů je velmi vysoký, nemocnice v celém kraji mají výrazně více pacientů než před týdnem, takže i možnosti vzájemné spolupráce jsou už dost omezené. Dnes je to oproti jiným vlnám složitější i v tom, že v těch předešlých byly prázdné lázně a fungovaly jako následná péče. Teď tam nemůžeme posílat ty, kteří už nepotřebují akutní péči, a musíme to řešit v nemocnicích sami. I proto nejsme schopni zřídit ještě třeba další stanici,“ vysvětlil aktuální situaci ředitel Tomáš Stejskal, který se vyjádřil i k některým komentářům, které se vyrojily na sociálních sítích v souvislosti s naším předchozím článkem (V nemocnici mohou znovu pomáhat vojáci).

Silvia Bušfyová například vyzývala (neupravený komentář): „Prosím Vás, mohl by jste nám zjistit a zveřejnit, kolik pacientů je hospitalizovaných ve Frýdecké nemocnici a jsou očkovaní, podle těchto údajů pak možná zvážím, jestli to má smysl, nebo ne 😉“.

„Z očkovaných jsme neměli na aru snad až na jednu výjimku ani jednoho pacienta, končí tam lidé, co nemají ani jednu dávku vakcíny. Na standardních lůžkách tvoří očkovaní asi dvacet procent, neměli jsme nikoho s třetí posilující dávkou, osmdesát procent tvoří neočkovaní,“ sdělil pro FMSEZNAM ředitel Stejskal, který se vyjádřil ještě k jednomu, poněkud expresivnějšímu komentáři.

Lada Tichá (neupravený komentář): „Jsem těhotná a určitě nebudu do sebe pichat srajdy.“

„Očkují se i těhotné ženy, odborná společnost to doporučuje. Já mám neteř, která je těhotná, a ta naočkovaná je,“ reagoval ředitel frýdecké nemocnice, kterého ve složité situaci alespoň těší, že do nemocnice od minulého čtvrtku opravdu nastoupilo šest vojáků na výpomoc. „Budeme žádat o další, a kdyby nám je přidělili, byli bychom rádi,“ uzavřel Tomáš Stejskal jako potvrzení toho, že ve špitále se teď hodí každá ruka. I každá očkovaná mimo nemocnici.

Výmluvná data zveřejnil i hejtman Ivo Vondrák.