Místecká pobočka Městské knihovny Frýdek-Místek se po rok a čtvrt dlouhé rekonstrukci včera slavnostně otevřela veřejnosti. Lidé se přišli zorientovat, jak jsou nyní koncipována jednotlivá oddělení, a nemohli si nevšimnout většího komfortu 350 metrů čtverečních navíc a nového vybavení, které láká uživatele strávit v objektu s knihou a v pohodlí nějaký ten čas. Naproti tomu zde nyní myslí i na ty, co čas vůbec nemají, pro které je připraveno samoobslužné půjčování, které je zrychlujícím procesem podobně jako samoobslužné pokladny v supermarketech.

„Největším lákadlem určitě bude možnost číst si v knihovně, a přitom na čerstvém vzduchu. Oddělení beletrie s teráskou, kterou lze zastřešit, je určitě něco, co není úplně obvyklá věc. Ale k posezení vybízí pódium a další útulná místa i v krásném dětském oddělení,“ vyjmenovává atraktivní novinky ředitel knihovny Tomáš Benedikt Zbranek, který si cení větších skladovacích prostor i celkové bezbariérovosti. Ta byla zajištěna prodloužením výtahu, což ocení zejména senioři, kteří měli problém s mnoha schody do Modrého salónku. Změněné vnitřní dispozice s moderním vybavením odpovídají nejnovějším trendům a jsou odměnou uživatelům knihovny i zaměstnancům, kteří museli přestát dlouhé provizorium v Národním domě.

Knihovna si ve sto let staré budově zachovala styl, přesto září novotou a může se nyní pochlubit novými učebnami, moderní audiovizuální technikou nebo vychytávkami, jako je samoobslužné půjčování. Kdo to zná z obchodů a má naspěch, může využít skenovacího systému, nečekat v případných frontách a půjčit si knihu rychle bez potřeby obsluhy. Spoustu modernizace stavebního a technického rázu je i očím nebo mysli ukryto, ale ve finále povede ke snížení provozních nákladů.

Součástí včerejšího znovuotevření byl i doprovodný program v podobě hudebních vystoupení, divadelního představení a výstavy žákovských prací na téma Co vzkážeme budoucím generacím?, mezi nimiž nechybí ty, které budou použity jako vzkazy budoucím generacím v opravené věži místeckého kostela sv. Jana a Pavla. Vzkazy se hodně točí kolem covidu, internetu a sociálních sítí, ale i ekologie. Ale vypovídající jsou i otázky, které děti směrem do budoucna kladou: Auta jezdí pořád na zemi nebo už létají? A co jídlo – vaříte si, nebo už je vše instantní? Můžete ještě chodit do školy, nebo se ty informace do mozku nějak nahrajou? Rozsáhlá investice města do knihovny je naopak vírou v to, že písemné informace budou mít stále svou hodnotu a knihy budou i v dalších letech zdrojem poznání, vzdělávání i zábavy.