Pozemní posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje i vrtulník letecké záchranné služby zasahovali včera odpoledne u vážné dopravní nehody, která si vyžádala život seniora. Šlo o střet dvou motocyklů a jízdního kola v obci Sedliště, který byl krajskému operačnímu středisku oznámen v neděli po půl jedné.

Na pomoc vyjely týmy ze základen ve Frýdku-Místku a Havířova, z Ostravy pak vzlétli letečtí záchranáři. „Dvaasedmdesátiletý cyklista byl po nehodě v bezvědomí, došlo u něj k selhání krevního oběhu. Záchranáři zahájili resuscitaci s cílem obnovit srdeční činnost, avšak jejich snaha nevedla k úspěchu. Pacient na místě podlehl mnohočetným poraněním, a to v oblasti hlavy, hrudníku, břicha a dolní končetiny,“ informoval o tragické události tiskový mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.

Další jednačtyřicetiletý muž byl zraněn těžce, zasahující lékaři u něj vyslovili podezření na otřes mozku a ošetřili také poranění horní končetiny. Poté jej vrtulník přepravil na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. O dva roky starší muž pak utrpěl středně těžké poranění hrudníku a hlavy a byl předán do další péče v havířovské nemocnici.

Další podrobnosti zjišťujeme u Policie ČR.

Další informace Policie ČR:

Podle Policie ČR chtěl dvaasedmdesátiletý muž s největší pravděpodobností sjet ze silnice mezi Frýdkem-Místkem a Sedlištěm na přilehlou cyklostezku, která se nachází po levé straně této pozemní komunikace. „Při vybočení cyklisty od pravého okraje vozovky došlo k jeho střetu se dvěma za sebou jedoucími motocyklisty, kteří jej právě předjížděli. Po nárazu všichni tito účastníci silničního provozu upadli na zem a 72letý muž utrpěl zranění, kterým i přes okamžité oživování a následně i lékařské ošetření a prováděnou resuscitaci ze strany přivolané osádky rychlé záchranné služby s lékařem na místě podlehl,“ uvedl za Policii ČR René Černohorský.

U jednoho z raněných motocyklistů byla byl odebrán vzorek biologického materiálu – krve – ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Taktéž u zemřelého muže byla nařízena soudní pitva rovněž v souvislosti s případným zjištěním, zda v době střetu nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Druhý motocyklista utrpěl zranění lehčího charakteru a byl schopen vykonat orientační dechovou zkoušku, která u něj vyzněla negativně.

Po tragické kolizní situaci v dopravě byla silnice v neděli uzavřena v obou směrech až do šestnácté hodiny odpolední. „V současné chvíli je celá záležitost nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky ve Frýdku-Místku v úzké spolupráci s frýdecko-místeckými kriminalisty, přičemž se zjišťuje způsob jízdy cyklisty a jeho případné odbočování, jakož i způsob jízdy a rychlost obou motorkářů a další důležité okolnosti, které by popsaly skutečný nehodový děj. Zároveň policisté žádají případné svědky, aby k dané tragické události podali svědectví na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Za tyto informace policisté děkují,“ vyzval za Policii ČR René Černohorský.