Bez známek života byl včera odpoledne nalezen na hladině vodní nádrže Baška devětaosmdesátiletý muž. Po prvotní informaci o události prostřednictvím tísňové linky pracovníci krajského operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje vyslali k přehradě lékařský a zdravotnický tým z frýdecké základny. Resuscitace utonulého muže ovšem nebyla úspěšná, i když tu základní zahájili už kolemjdoucí, kteří seniora vytáhli na břeh.

„V okamžiku příjezdu záchranářů byl nadále v bezdeší a srdeční zástavě. Doba, po kterou se nacházel ve vodě, přitom zůstávala nejasná. Týmy pokračovaly ve snaze o záchranu – zajistily dýchací cesty a umělou plicní ventilaci, podávaly léky s cílem obnovit krevní oběh. Ani po další půlhodině však nebylo jejich úsilí úspěšné a zasahující lékařka musela konstatovat smrt postiženého,“ shrnul marnou snahu záchranářů Lukáš Humpl, mluvčí zdravotnické záchranné služby.

O tom, jak se senior ve vodě ocitl, se zatím pouze spekuluje. „Neví se. Mohl uklouznout někde na hrázi a spadnout do vody,“ řekla nám seniorka, která bydlí přímo u přehrady. O moc více v této chvíli není schopna říct ani Policie České republiky. „Včera odpoledne kolem 15.45 hodin vyjížděli policisté k vodní nádrži Baška, kde náhodní kolemjdoucí nalezli ve vodě bezvládné tělo 89letého muže. I přes poskytnutou první pomoc, jak kolemjdoucími, tak následně záchranáři, se nepodařilo u muže obnovit životní funkce. K určení příčiny úmrtí byla nařízena zdravotní pitva. Okolnostmi události se zabývají kriminalisté,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Kubzová.