Policie ČR se v těchto dnech pochlubila hned dvěma případy, kdy se frýdecko-místeckým policistům moravskoslezské speciální pořádkové jednotky podařilo být ve správný čas na správném místě a naplnila tak své „pomáhat a chránit“. Jedna záchrana se jim povedla v rámci opatření „Bezpečně na horách“, v dalším lednovém případě dokonce zachránili lidský život, se kterým chtěl skoncovat muž skokem z Rubikovky.

„Událost se stala 21. ledna několik minut po půlnoci na třídě T. G. Masaryka na nadjezdu nad silnicí I/48 u krevního centra. Policisty upozornil všímavý řidič na muže stojícího za zábradlím nadjezdu. Poté, co policisté přijeli na místo a vystoupili z vozidla, začal muž vyhrožovat ukončením svého života skokem z mostu. Své výhrůžky ještě umocnil tak, že se nakláněl do volného prostoru pod ním a držel se zábradlí jen jednou rukou,“ popsala dramatické okamžiky Kateřina Kubzová z tiskového oddělení PČR. Jeden z policistů zahájil s mužem krizovou komunikaci, zatímco druhý na místo přivolal zdravotnickou záchrannou službu. Muž si podle policie stěžoval na rodinné problémy, po krátké chvíli se jej však podařilo přesvědčit, aby přelezl zábradlí na druhou stranu a následoval hlídku ke služebnímu vozidlu. „Poté si jej do péče převzali zdravotníci. Muž byl pod vlivem návykových látek,“ doplnila k příběhu se šťastným koncem Kateřina Kubzová.

Škoda, že podobné štěstí neměl před rokem frýdecko-místecký zastupitel Jaroslav Ryška (ANO), jehož památku u příležitosti ročního výročí od této tragické události uctili na popud zastupitele Karla Volného (nyní bezpartijní) zastupitelé na svém prosincovém zasedání. Ten ukončil svůj život skokem z Koloredovského mostu na koleje poté, co neviděl východisko ze situace, do níž se dostal. Ve funkci radního a předsedy finančního výboru, který chce postoupit ještě výš, si jej tehdy vyhlédli ti, kteří chtěli uskutečnit převrat na radnici a dnes již na ní sedí. Když se ukázalo, že nemá dostatečnou sílu a jeho straničtí kolegové ve vedení města pro jeho vystoupení z jejich stínu neprojevili dostatečné pochopení, takže se musel vzdát všech svých štědře placených funkcí, ocitl se naopak v temnotě, z níž už nenašel cestu zpět. Jeho místo zaujal v zastupitelstvu náhradník a „puč“ už v režii těch správných jmen mohl začít.