FMSEZNAM přináší další skutečnosti k událostem, o nichž informoval o víkendu. Policie ČR prozatím stále neuvádí oficiální důvod čelní srážky osobního vozidla a autobusu, k níž došlo v pátek krátce po poledni v obci Bílá. Uvedla však, že mrtvá čtyřiašedesátiletá žena neseděla za volantem. U sobotního požáru na ulici Československé armády se pak potvrdila avizovaná příčinná souvislost s hořícím olejem.

„K nehodě sdělujeme, že příčinu úmrtí spolujezdkyně určí nařízená soudní pitva. U řidiče osobního vozidla byl ve zdravotnickém zařízení proveden odběr krve ke zjištění případného ovlivnění návykovými látkami. Věc si převzali kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení a zjišťují další skutečnosti,“ sdělila za Policii ČR Kateřina Kubzová. Doplnila, že u řidiče autobusu byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem, ale u řidiče osobního vozidla na místě provedena být nemohla z důvodu jeho zranění. Policisté se budou příčinou a okolnostmi dopravní nehody dále zabývat.

Co se týče přítomnosti policie u požáru na ulici Československé armády, obecně samozřejmě platí, že požáry jsou v gesci hasičů, kteří mohou policisty po vyhodnocení přizvat na místo. Policisté následně činí úkony dle situace na místě, například evakuaci osob, zajištění dopravy na místě a podobně. „V případě, že by bylo šetřením zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, například obecné ohrožení, činí policie úkony trestního řízení,“ vysvětlila Kateřina Kubzová.

Hasiči u sobotního požáru potvrdili, že příčinou vzniku požáru byl opravdu hořící olej. „Muž usnul při smažení hranolků v hrnci plném oleje a se sítkem, ten se vzňal. Muž byl zraněný – nadýchaný kouřem, převzala si jej Zdravotnická záchranná služba MSK. Zasahovaly tři jednotky hasičů – HZS MSK Frýdek-Místek a dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů – Frýdek a Paskov. Předběžná škoda 10 tisíc korun,“ sdělil oficiální informace, které jsme vám přislíbili, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.