Asi byste v dnešní době nikdo nechtěl mít střelnici za oknem nebo se rovnou probouzet výstřely ve vašem okolí. Tuto okolnost vzala včera většina členů kontrolního výboru zastupitelstva města v potaz a výsledkem je doporučení pro zastupitele, aby kontroverzní střelnice na Hliníku, která se stala „černou ovcí“ (psali jsme zde), byla okamžitě po dobu válečného konfliktu na Ukrajině uzavřena. Primátor Petr Korč (Naše Město) má tak po včerejším jednání kontrolního výboru podklad, na který se sám v televizní reportáži odvolával, a předseda kontrolního výboru Marcel Sikora (KDU-ČSL) FMSEZNAMu potvrdil, že tuto záležitost na zítřejším jednání zastupitelstva otevře.

„Hlavně by se o tom mělo rozhodovat ne jako za stranu, ale lidsky, jak to kdo konkrétně ze zastupitelů cítí,“ nabádá člen kontrolního výboru Martin Jurka (ANO), který toto téma sleduje, ačkoliv zrovna nevyjadřuje názor svých spolustraníků ve vedení města. „Česká vláda zrušila zkoušku sirén, aby lidé nebyli zmateni a nepanikařili, ale bohužel střelnice na Hliníku stále střílí a občané se na mě obraceli, že děti jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině ve stresu, neví, co se děje, a vnímají střelbu daleko víc a intenzivněji než předtím. Nikdo z nás neví, co to s těmi lidmi dělá, slyšet střelba je, a ne málo. Uvidíme, jak se k tomu zastupitelé postaví, jestli jsou tu pro občany Frýdku-Místku, nebo to vidí úplně jinak, jako třeba pan předseda Sikora. Ten má určitě ze včerejška z toho kroucení hlavou zablokovanou páteř a za mě by měl změnit kostel,“ říká Martin Jurka (na fotografii). Marcel Sikora nejdříve s nadsázkou potvrdil, že s krční páteří občas problém mívá, ale pak už vážně přidal svůj pohled na věc, díky kterému nepodpořil tentokrát žádné z navrhovaných usnesení se střelnicí souvisejících. „Já jsem to osobně nepodpořil, protože brát si válečné uprchlíky jako rukojmí, když se někdo chce zbavit střelnice, to mi vůbec humánní nepřipadá. Je to jen zneužití situace,“ prohlásil Marcel Sikora.

Většina členů kontrolního výboru však sdílela jiný názor a kromě doporučení zastupitelstvu střelnici okamžitě uzavřít přijala i další body. „Jde o změnu nájemní smlouvy mezi městem a mysliveckým spolkem tak, aby střelnici nemohli pronajímat třetím osobám. Dále o kamerový systém, který by sledoval střelnici, aby se neporušoval provozní řád, a posledním přijatým doporučením bylo to, aby odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality střelnici častěji kontroloval, aby nebyla pouze pod dohledem Policie ČR,“ řekl pro FMSEZNAM Martin Jurka, který je v kontaktu s obyvateli v lokalitě střelnice, a avizoval, že ti by měli zítra na zastupitelstvo dorazit a přiblížit zastupitelům situaci, se kterou se musí každodenně vypořádávat.

Kontrolní výbor se střelnicí zabýval i na svém minulém jednání (psali jsme zde), ale protože většinou přítomných schválená opatření nepředstavovala většinu z celkové počtu členů výboru, muselo se nakonec o nich hlasovat včera znovu, spolu s bodem o okamžitém uzavření. Znovu se nehlasovalo o doporučení k odhlučňovací výsadbě dřevin, pro tu se našel dostatek hlasů z celkového počtu členů už minule.