VIDEO | Také si na lanovce říkáte co by kdyby? A zrychlí se vám tep, kdykoliv se jízda přeruší? Koukáte dolů a přemýšlíte, jestli by se dalo skočit a s jakými následky? Možná vás lehce uklidní, že i případnou záchranu osob uvízlých na lanovce nacvičují hasiči.

Zkraje tohoto týdne po ukončení provozu pro veřejnost nacvičovali členové lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z Frýdku-Místku záchranu osob ze sedačkové lanovky ve Ski Parku Gruň.

„Námětem cvičení byla porucha dvousedačkové lanovky, na níž zůstali lidé. Hasiči si pod vedením instruktora připravili lezeckou techniku pro podobné případy a vyzkoušeli si několik variant záchrany osob. Základním postupem je v tomto případě výstup na nejbližší sloup nad sedačkou, příprava jištění a výbavy a následný přesun již po ocelovém laně samotné lanovky až ke konkrétní sedačce. Tam hasiči zajistí zachraňované osoby proti pádu z výšky, posadí je do evakuačního postroje a pomocí lana je bezpečně a pomalu spustí na zem do rukou kolegů,“ informoval o postupu v takových případech Jakub Kozák z HZS MSK.

Hasiči zařazení do lezeckých skupin a družstev zásah u těchto situací nacvičují pravidelně. Ve Frýdku-Místku je stejně jako jinde v Moravskoslezském kraji na centrálních okresních stanicích na každé sloužící směně připravena k výjezdu lezecká skupina, kterou tvoří dva hasiči s rozšířeným vybavením a výcvikem pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou. „V Ostravě-Porubě pak slouží specializované družstvo, které má ve dne v noci připraveny k zásahu čtyři hasiče-lezce, schopné zasahovat i z paluby vrtulníku,“ doplnil Jakub Kozák, který informoval, že k poslednímu „ostrému” zásahu tohoto typu vyjely jednotky HZS MSK naposledy 6. února, kdy ale pomáhali kolegům z Olomouckého kraje v Přemyslově, kde se zasekla lanovka se zhruba 130 lidmi.

Foto, video: HZS Moravskoslezského kraje