Na Olešné před týdnem byl se svým svařákem a plány na slunicí lavice sám, ale včera na frekventovanějším místě u červeného mostu přes řeku Ostravici v sadech B. Smetany už byl městský architekt Ondřej Zdvomka úspěšnější a pár lidí se u něj na konzultaci, jak by se daly zatraktivnit břehy Ostravice, zastavilo.

„Olešná je strašně daleko, člověk se tam musí nějak dopravit a je to tam dobré spíše pro ty inline bruslaře. Určitě by bylo dobré mít nějaké možnosti i u řeky, třeba upravit kromě staroměstského ještě ten jez směrem na Lískovec. Jinak je super, že už kolem řeky je cyklostezka až do Ostravy,“ podělil se o své názory jeden z respondentů a téma cyklostezky řešil i další pár, který se s architektem zastavil na kus řeči. Třetím připraveným tématem debaty s občany v terénu, která je naplánována na stejném místě na 2. prosince znovu od 15 do 18 hodin, má být totiž cyklostezka na Riviéře.

„Cyklostezka přes sídliště je největší blbost. Kdybyste viděli, jak se tam dneska jezdí, hlavně na těch nových elektrokoloběžkách. Je tam velký pohyb, zejména u školy, a už teď je to tam při té frekvenci a větších rychlostech elektro dopravních prostředků dost nebezpečné,“ sdělovali mu občané Riviery. Architekt namítl, že není jiná cesta, jak zlepšit bezpečnost, než dát tomu všemu řád právě cyklostezkou s pravidly, a debata se následně stočila na téma vzájemné ohleduplnosti, které se musí lidé naučit. Problém bezpečnosti v souvislosti se sloučeným provozem pro chodce a cyklisty navíc tito občané viděli i na samotné hrázi u řeky. „Bylo by dobré mít chodníček vyloženě pro chodce hned vedle blíže k řece,“ nadhodili.

„V bermě (úzká terasa podél břehu) nepovolí Povodí Odry žádnou stavbu. Ale nějaké schody, na kterých by si třeba lidé poseděli, nebo se slunili, by snad možné byly,“ přibližoval problematiku Ondřej Zdvomka, který pracuje i s možností vyčlenění určitých travnatých ploch, které by byly častějším kosením udržovány jako vhodné pro opalování. „No dobrý úmysl někdy nestačí, to zvyšování komfortu někdy poslouží jiným. Víme, jak dopadly přístřešky u řeky, které ovládají bezdomovci,“ reagovali občané s horkým nápojem v ruce, a protože byli z Riviéry, ještě stihli architekta trápit otázkami na další osud Kina Petra Bezruče. „Vždyť na to byla architektonická soutěž a ten návrh se mi líbil rozhodně víc než ta Jiřičná, která by byla strašně drahá,“ vyslechl si architekt.