Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje včera na tiskové konferenci představila novinku v přednemocniční neodkladné péči – podávání plné krve pacientům při zásazích vrtulníku letecké záchranné služby. Tato metoda byla výsadou armády a až v posledních letech se uvolňuje pro civilní sektor. Náš region je teprve druhým v republice, kde budou mít záchranářské vrtulníky k dispozici krev pro naléhavé případy.

Náměstek ředitele a primář ZZS MSK David Holeš vnímá tento posun jako velmi velký krok kupředu, který prokazatelně zvyšuje šanci pacientů na přežití. „Použití krve v terénu bylo přitom ještě před dvěma lety určeno výhradně pro vojenské zdravotnictví. Studie zjišťující přežití těžce zraněných vojáků ve válečných konfliktech ukázaly, že ideální čas pro zahájení aplikace krve je asi 15 minut po závažném úrazu. Proto má tato metoda i jednoznačné uplatnění v podmínkách přednemocniční péče v Evropě, kde se průměrný čas předání pacienta do traumacentra pohybuje kolem 60 minut. Dosud bylo v okolních zemích využíváno především podávání separovaných částí krve – červených krvinek a plazmy. Podávání plné krve mimo USA se zavádí především v severských zemích a Velké Británii. V ČR pak tuto metodu praktikuje pouze LZS Hradec Králové.“

Výhodou vysoce účinné metody je, že „plná krev“ je tekutinou, která se nejvíce blíží krvi ztracené při úrazu. Její včasné podání v odůvodněných případech sníží množství podaných krevních derivátů v nemocnici. Ve speciálních boxech, které s doplňujícími ohřívači používá americká armáda, krev vydrží více než 30 hodin v potřebné standardizované teplotě, i když není připojen k chlazení. Vše už bylo odzkoušeno v těch největších vedrech, v nejtvrdších podmínkách a i letecká záchranná služba už je na konci validačního procesu, takže od 12. srpna by univerzální krev skupiny 0 mohla používat v terénu.

„Z dosavadních zkušeností lze předpokládat, že vhodnými příjemci této metody léčby přímo na místě zásahu a během transportu vrtulníkem bude v našem kraji asi dvacet pacientů ročně. Těmto budeme moci zvýšit šanci na přežití v prvních desítkách minut po úrazu,“ sdělil ředitel ZZS MSK Roman Gřegoř.

Týká se to pacientů s polytraumatem, kriticky ohrožených na životě, s šokovým stavem způsobeným masivní krevní ztrátou, například u dopravních nehod nebo pádů z výšky. Aktivace záchranného řetězce reálně nějaký čas trvá, vrtulník se může na místo dostat někde kolem 20. minuty. Nová metoda umožní u pacienta nasazení masivního transfuzního protokolu o třicet minut dříve, než se mu dosud dostávalo po převozu do nemocnic. Záchranáři tak budou efektivnější ve „zlaté hodině“, kdy jde o každou minutu a kdy mají veškeré zákroky největší účinnost.