Hodně studentů si zažilo praxi ve firmách, kde je nechali maximálně přerovnávat šanony nebo je pustili jen k podřadné činnosti, která byla velmi vzdálená jejich oboru. Mind your future je ovšem jedinečný projekt „tak trochu jiných stáží“ pro studenty, který má ambici být opačným protipólem formálně vykonávaných praxí.

„Přemýšleli jsme, jakým způsobem bychom mohli naplnit společenskou odpovědnost naší firmy, a nakonec jsme se rozhodli, že zkusíme propojit prestižní firmy nejrůznějších oborů se studenty středních škol. Jeden den v měsíci chodí místo školy na stáže a kromě získaných zkušeností a znalostí pro ně jako další bonus máme odměnu 25 tisíc korun na další vzdělávání,“ říká jednatel společnosti Hrtus & Partner s.r.o. Aleš Hrtus.

„V prvním ročníku v rámci pilotního projektu jsme oslovili všechny frýdecko-místecké střední školy a pět se jich zapojilo do naší nabídky oslovit nejšikovnější studenty třetích ročníků, kteří měli za úkol sepsat motivační dopis, proč by měli být zrovna oni vybráni. Vybrali jsme tak vícestupňovou selekcí cíleně jednoho studenta a jednu studentku, kteří už mají za sebou několik stáží, kde se jim maximálně věnují, včetně lidí z vrcholného managementu. Prochází firmy od A do Z a moc nás těší, že máme výbornou zpětnou vazbu od všech zainteresovaných, od studentů i od vedení škol a firem,“ doplňuje koordinátor projektu Petr Řehák s tím, že po získaných zkušenostech budou chtít do projektu zapojit více studentů.

Středoškoláci s chutí proniknout do tajů fungování firem, světa podnikání, s chutí na sobě pracovat a rozvíjet se a touhou poznávat zajímavé lidi měli motivačním dopisem osvědčit zvídavého člověka s touhou učit se novým věcem a něčeho dosáhnout. Hledali se zkrátka nadšenci s proaktivním přístupem, komunikativní a vtipné osobnosti. Nejlépe těmto požadavkům vyhověli studentka PrimMatu – Soukromé střední školy podnikatelské, s.r.o. Nikola Kabátová a Jiří Ryška ze střední průmyslové školy. FMSEZNAM s nimi nakoukl do IT firmy 24 Vision, která vyvinula unikátní nástroj pro komplexní kontrolu kvality výrobků na bázi umělé inteligence s využitím neuronových sítí. Tento jeden z nejúspěšnějších start-upů, který jim otevřel své dveře a filozofii před pár dny a jenž představíme v samostatné reportáži, jen dokazuje, jak atraktivní oborové portfolio mají studenti pro přemýšlení o jejich budoucnosti k dispozici.

Dalšími partnery vedle mateřské společnosti projektu, která se zabývá správou a údržbou nemovitostí, je Vyncke, světová značka v technologiích výroby čisté energie z biomasy a odpadů, strojírenský Ferrit, jehož stopu najdete i v diamantových dolech, 3advokáti, s netradičním pojetím fungování advokátní kanceláře v mladém a svěžím stylu, nebo třeba Moravskoslezské inovační centrum či Trojhalí Karolina. Dále pak novátorská firma New Dimension a Hyundai Transys Czech reprezentující oblast automotive.