VIDEO | Hned dvě dopravní nehody, kde kromě policistů a zdravotníků museli zasahovat i hasiči, přinesl tento týden poté, co řidiči se svými vozy skončili v jednom případě ve stromě a včera dokonce v korytě řeky.

Pracovníci krajského operačního střediska zdravotnické záchranné služby převzali v pátek před devátou hodinou dopolední volání z obce Dolní Lomná, podle kterého došlo k havárii osobního vozidla s následným pádem do koryta vodního toku. „Posádky záchranné služby ošetřovaly čtyři zraněné, kteří v automobilu cestovali. Všichni utrpěli lehká nebo středně těžká zranění, ponejvíce v oblasti hlavy, v jednom případě horní končetiny. Byli také promočení a záchranáři se kromě jejich ošetření museli postarat také o zajištění tepelného komfortu pacientů. Po poskytnutí péče byli všichni přepraveni do třinecké nemocnice a předáni na urgentním příjmu a chirurgické ambulanci,“ informoval Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby MSK.

Z beskydské řeky Lomné osobní automobil Hyundai Kona, který sjel do vody pod jez, lovily hned čtyři jednotky hasičů, kteří museli k vyproštění použít silný automobilový jeřáb a dávat pozor, aby do řeky neunikly žádné provozní kapaliny. „Hasiči ihned po příjezdu k nehodě položili na hladinu řeky pod místem nehody sorbční hady. To už byli všichni čtyři cestující venku z auta, které mělo ve vodě zcela ponořená kola, ale navíc bylo zezadu pěkně sprchované proudem ledové vody padající z jezu,“ popsal tiskový mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Auto ve stromě

Podobně napilno měli hasiči v úterý v Bašce, kde v místní části Kunčičky u Bašky po desáté hodině ranní skončil automobil v zahradě ve vzrostlém stromě. I tady hasiči pomáhali zraněným osobám, navíc zaslepovali utrženou plynovou přípojku a havarované auto nakládali vyprošťovacím speciálem na vozidlo odtahové služby.

Do Kunčiček po nahlášení ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Frýdek-Místek, přidaly se i dobrovolné jednotky z Frýdku a Frýdlantu nad Ostravicí. „Obě zraněné osoby, z nichž jedna byla imobilní, byly při příjezdu hasičů mimo vozidlo. Hasiči jim poskytli předlékařskou pomoc a přenášeli je do sanitek. Poškozenou plynovou přípojku utěsnili stlačovadlem,“ informoval tiskový mluvčí Petr Kůdela s tím, že aby mohla hasičská vyprošťovací tatra havarované auto pomocí hydraulické ruky úspěšně vytáhnout, museli hasiči se souhlasem majitele vytáhnout i pilu a ořezat strom.