Když Leonard Varga (Piráti) nastoupil v březnu do funkce náměstka primátora s ideály a obrazem Václava Havla v ruce, nechal se slyšet, že „nemá rád, když někdo říká, že něco nejde…“ a zmínil jako příklad k řešení posunutí autobusové zastávky na Opletalově ulici u krytého bazénu. Autobusový přístřešek tam totiž příliš nechrání před nepřízní počasí, naopak jsou v něm lidé nedobrovolně sprchováni těsně projíždějícími vozy. Tento stále trvající problém se mu teď vrací jako bumerang, náměstek před ním utíká, a dokonce se už na toto téma odmítá bavit s občany. To je pro ně druhá sprcha, protože Piráti se právě komunikací s občany zaklínají.

„V březnu 2021 (!) jsem se emailem obrátil na náměstka Leonarda Vargu s podnětem na přemístění přístřešku autobusové zastávky „Místek, krytý bazén“ dále od čtyřpruhové komunikace J. Opletala. Přístřešek se nachází naprosto nepochopitelně ani ne metr od frekventované čtyřpruhové silnice. Velmi se tímto znesnadňuje nastupování do autobusů starším lidem a maminkám s kočárky. Nehledě na to, že při deštích a sněžení jsou lidé čekající pod přístřeškem vystaveni vodě a sněhové břečce odstřikující od projíždějících vozidel. Náměstek Varga mě tehdy ujistil, že se podnět začíná řešit a že přemístění zastávky bude v nejbližší době zadáno TS a.s. Když se po několik týdnů stav nezměnil, tak jsem se u náměstka Vargy dotázal, jak to vypadá, a bylo mi odpovězeno, že se věc řeší. Pak se další týdny opět nic nedělo, tak jsem se opět dotázal náměstka Vargy a tentokrát už to bylo bez odpovědi,“ postěžoval si pro FMSEZNAM Michal Polák.

Protože náměstek Varga již dále nekomunikoval, zkusil se loni v září obrátit ve stejné věci na náměstka Radovana Hořínka (ANO). „Bylo mi odpovězeno, že se tato věc řeší a že se s přemístěním dál od komunikace počítá. Zastávku má totiž údajně v nájmu soukromý subjekt a s ním je tuto věc třeba smluvně pořešit. Docela mě překvapilo, že soukromý subjekt může mít pronajatu veřejnou zastávku MHD. Nicméně aktuální stav je takový, že k dnešnímu dni je zastávka stále tam, kde byla v březnu 2021, když jsem se s touto věcí poprvé obrátil na náměstka Leonarda Vargu,“ shrnul Michal Polák.

Slova, slova, slova

Pojďme si závěrem připomenout březnovou odpověď Leonarda Vargy na to, do čeho se chce pustit na úseku dopravy, který mu byl svěřen: „Já bych tady asi trochu nečekaně zmínil na první pohled možná nenápadné projekty jako například posunutí autobusové zastávky na Opletalově ulici u krytého bazénu. Řada občanů nás upozorňuje na její nevhodnou polohu, těsně nalepenou na čtyřproudovou silnici. To není ani bezpečné, ani příjemné, když čekající na zastávce schytáte sprchu od projíždějícího vozidla. Takovýchto podnětů od občanů je nespočet a my se jimi hodláme postupně zabývat. Rád bych také na minimálně nejfrekventovanější zastávky dosadil praktické digitální informační cedule s časy příjezdů. Témat je hodně a je mi jasné, že uslyším spoustu argumentů, proč to či ono nejde, ale ono to prostě musí jít. Chci říct, že se musí hledat cesta, ne důvody, proč něco neudělat.“

Upozornit na problém, a řešit ho, to jsou co do obtížnosti dvě diametrálně odlišné věci. To, co se zvenčí radnice jeví jako jednoduché, bývá kolikrát uvnitř magistrátu složité. Svázaný paragrafy tam řehtá úřední šiml, občas se řehtá za rohem poťouchle i koaliční partner, pokud se snažíte prosadit něco napříč odbory, ale zrovna u tohoto problému se FMSEZNAM shoduje s náměstkem Vargou – „ono to prostě musí jít“.

(Máte pro FMSEZNAM téma? Napište nám na petr@fmseznam.cz)

Snad neztratil ideály, ale jenom iluze.