Podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic ČR si na včerejší den otevřených dveří na dálnici D48 našlo v průběhu dne cestu okolo deseti tisíc lidí, kteří využili možnosti projet si zhruba tříkilometrový úsek nové dálnice D48 na kole, bruslích či koloběžce, ale také doprovodného a zábavného programu.

„Nejvíce se nás lidé ptali samozřejmě na termíny. Mohli jsme je ujistit, že první část obchvatu Frýdku-Místku s napojením od Ostravy bude částečně zprovozněna již 30. června. Bohužel stále zůstává zrušena právní moc stavebního povolení v místě napojení stávající D48 na nový obchvat ve směru od Příbora. Z tohoto důvodu nemůže být tato část stavby také zprovozněna teď v červnu, ale napojení od Olomouce proběhne až později v průběhu prázdnin. Se zhotovitelem jsme také vyjednali, že druhá část obchvatu bude do konce roku zprovozněna alespoň v polovičním profilu,“ sdělili generální ředitel ŘSD Radek Mátl a ředitel pro Moravskoslezský kraj Tomáš Opěla.

Zatímco management probíral s lidmi závažné otázky, zaměstnanci ŘSD zase u představování silniční techniky bavili svými příhodami, jak jim techniku ve velkém ničí nepozorní řidiči, kteří jsou schopni vlétnout v plné rychlosti navzdory mnoha upozorněním a blikajícím šipkám do úseku, kde vykonávají svou práci, takže musí být neustále ve střehu. „Máme nejnebezpečnější povolání na světě. Ty nehody bývají kolikrát fakt neuvěřitelné a jsou tak časté, že kolikrát nemůžeme pokračovat v práci, protože všechna technika je po pár měsících od zahájení sezony odrovnaná a nestíháme ji opravovat. Nejde jen o ukazatele, je v tom i dost elektroniky, takže škody jdou při takových haváriích do statisíců. Ale není to tak hrozné, máme i pozitivní příhody… Akorát si na žádnou nemůžeme vzpomenout,“ bavili lidi svým vyprávěním.

O dobrou náladu se dále starala kapela se svým širokým repertoárem, který projevoval i klaun se svými výtvory z nafukovacích balónků, děti měly radost i z malování na obličej a skákacích hradů, a tak se z návštěvy obchvatu stal příjemný cíl pro rodinné výlety, třeba i na kolech. Ale dost lidí přijelo i automobily, aby si pak vytáhli koloběžky nebo nazuli brusle a užili si hladkého povrchu zbrusu nové dálnice. Ta byla lemována kromě „občerstvovacích stanic“ i množstvím stavební techniky, která lákala k bližšímu prozkoumání a fotografování u volantů a ovládacích pák nejen děti.