Na zahradách už dozrávají první čerstvé využitelné plody, které přímo vybízí k použití do moučníků, a protože se navíc v soutěži Turistického informačního centra Frýdek-Místek o nejlepší štrúdl fantazii ani ingrediencím žádné meze nekladou, vybízí už nyní pořadatelé k přihlášení do dalšího ročníku všechny, kteří kdy slyšeli na své záviny, ať už slané nebo sladké, slova chvály.

Letošní gastrofestival Frýdek≈Místek plný chutí, v rámci kterého je soutěž hodnocena, spolu s XII. Beskydskými rekordy vypukne sice na místeckém náměstí Svobody až v sobotu 20. srpna, ale už nyní se můžete začít přihlašovat a přes léto vyladit svůj recept. „Na webu www.fmplnychuti.cz se prostřednictvím formuláře přihlásíte a v sobotu 20. srpna v 9 hodin přinesete upečený štrúdl do turistického informačního centra na náměstí Svobody v Místku,“ přibližuje, jak se zapojit, Nikola Laníková z pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek≈Místek.

Verdikt poroty, složené ze zástupců odborné i laické veřejnosti, bude vyhlášen na pódiu ve 13 hodin a vám může přibýt glejt, že vaše pečení je nejlepší ve městě. K tomu si ti nejúspěšnější odnesou ceny, které do soutěže věnovali partneři akce HC Frýdek≈Místek a Beskydská likérka.

A čím zaujali chuťové pohárky předchozí vítězové? Vítězné recepty z předchozích ročníků stejně jako bližší podmínky soutěže mohou zájemci nalézt na webových stránkách akce Frýdek≈Místek plný chutí www.fmplnychuti.cz. 

Nejlepší štrúdly posledního ročníku

Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami od Miloše Semenyšiniho

Ingredience:  

listové těsto | hrubozrnná hořčice | slanina od poctivého řezníka | javorový sirup | nakládané cibulky | nakládaný zelený pepř | sýr čedar

Postup:

Den předem si potřeme slaninu javorovým sirupem a necháme marinovat, pak slaninu lehce opečeme na pečicím papíru v troubě. Listové těsto potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme glazované plátky slaniny, nakládané cibulky a posypeme čedarem. Těsto zabalíme jako štrúdl a posypeme naloženými kuličkami zeleného pepře. Pečeme v troubě cca 25 minut.

Povidlový perníkáč od Jitky Hlavaté

Ingredience:

perníkové těsto | povidla | vejce na potření

Perníkové těsto: 300 g hladké mouky | špetka soli | 1 sáček prášku do perníku | 100 g moučkového cukru | 50 g rozpuštěného másla | tekutý med

Postup:

Rozválet těsto na tenký plát, potřít povidly, zatočit, pomazat rozšlehaným vejcem, propíchat a péci 35 minut na 170 stupňů, rozkrájet horké.

Foto: TIC F-M