Kriminalisté včera pokračovali v procesních úkonech v souvislosti se středečním výstřelem v areálu nemocnice v Třinci. V předchozích dnech proběhly domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor, dále kriminalisté vyslechli svědky a ostatní osoby a zajistili u jednoho z podezřelých hned pět zbraní a přes 1 500 kusů střeliva. Zajištěné zbraně a střelivo budou zaslány k odbornému zkoumání. Mladšího ze dvou zadržených (44 let) obvinil včera policejní komisař ze zločinu vydírání a přečinu výtržnictví a o dva roky staršímu muži bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinů nebezpečného vyhrožování a výtržnictví.

„Protiprávního jednání se měli dopustit tím, že dne 8. 6. 2022 dvě hodiny po půlnoci nejprve starší z mužů při převozu sanitním vozidlem do nemocnice k ošetření měl vyhrožovat zasahujícím zdravotníkům fyzickým napadením a zastřelením. Po příjezdu sanitky na parkoviště nemocnice a vystoupení ze sanitky měl odmítnout lékařskou pomoc a následně nereagovat na výzvy ostrahy k opuštění areálu. Měl začít kopat, bouchat do dveří vedoucích k chirurgické ambulanci a po opakované výzvě hlídače jej měl fyzicky napadnout. Byl ostrahou zpacifikován a po chvíli puštěn,“ přiblížila zárodky ještě vážnějšího incidentu mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Až v těchto okamžicích se pak vkládá do konfliktu i jeho známý – mladší obviněný muž. „Měl zde mít také slovní a fyzický konflikt s ostrahou nemocnice a poté měl odjet do svého bydliště, kde si měl vzít dvě legálně držené zbraně a vrátit se zpět k nemocnici. U vrátnice měl pod pohrůžkou namířené zbraně – samonabíjecí pušky – požadovat po pracovnících ostrahy, aby si lehli. Když neuposlechli, tak ze zbraně vystřelil do země.  Na pracovnici vrátnice měl zakřičet, aby mu otevřela vjezdovou závoru. Žena z důvodu obavy o svůj život tak učinila. Vjel do areálu, kde hledal svého známého, který se však zde již nenacházel, a po chvíli odjel pryč. Krátce po události byli oba muži zadrženi v místě bydliště jednoho z nich,“ popsala případ, v němž nakonec zasahovali policisté speciální pořádkové jednotky, Pavla Jiroušková.

Podle sdělení policie byli oba zadržení v podnapilém stavu. Mladšímu z mužů hrozí trest odnětí svobody až do výše osmi let a byl podán podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Protiprávní jednání staršího z mužů je řešeno na svobodě a hrozí mu trest odnětí svobody do výše tří let.