Primátor Petr Korč se rád vyfotí s kdekým a u kdečeho a na facebooku se rád pochlubí tím, u čeho předpokládá kladnou odezvu, a pro jistotu se tu a tam i sám pochválí palcem nahoru. Občas je pak zaskočen negativní reakcí, jako když se pochlubil novými led svítidly vyzařujícími bílé světlo, které nahradilo dosluhující lampy se žlutým osvětlením. Jenže odborník na světelnou problematiku Hynek Medřický mu vmetl, že dnes „už i malé dítě ví, že bílé světlo v noci škodí jak hmyzu, tak lidem“.

„Ve Frýdku-Místku začali vyměňovat oranžové světlo za bílé. Nadužívání bílého světla, i když by se mohlo obhajovat bezpečností, úsporností, delší životností a spolehlivostí, tak to není už dneska v roce 2022 obhajitelné. Prostě to už ví i malé dítě, že bílé světlo v noci škodí jak hmyzu, tak lidem. Rozhodně to nezlepšuje bezpečnost. Máme studie z Anglie a Nového Walesu, kde zkoušeli na 60 okresech 13 let vypínat a stmívat světlo. A neprokázalo se, že by se snížila kriminalita nebo nehody. Světlo bílé do přírody nepatří, hlavně ne v noci. Protože pokud snížíme ještě o dvacet procent méně hmyzu, než máme dneska – protože za posledních třicet let zmizelo 75 procent biomasy – tak za dvacet let nemáme co jíst, protože opylovači jsou velká část té biomasy. Můžeme pak jíst kukuřici nebo pšenici nebo samosprašné rostliny, ale chceme jíst i papriku s rajčetem, i cuketu, dýni. To všechno potřebuje opylovače, včetně ovoce. Nemůže se měnit oranžové světlo, které je kompromisem do noci, za takové bílé, i když by se na první pohled mohlo zdát, že to bude bezpečnější. Není to bezpečnější,“ tvrdí v reakci na primátorův facebookový příspěvek Hynek Medřický. Ten vyzývá lidi, aby apelovali na politiky, aby bílé světlo v noci na úkor oranžového nepreferovali, protože bílé světlo se v noci běžně v přírodě nikdy nevyskytovalo a evoluce nás ani živočichy nestihla na tyto vlnové délky v noci připravit. „Bílé světlo v noci je desynchronizující. Decimuje populace hmyzu a nám lidem mimo jiné zamezuje v tvorbě melatoninu, hormonu tmy, který je silným antioxidantem,“ upozorňuje Medřický.

Příručka ministerstva

Vzhledem k jeho einsteinovskému looku byste jej sice mohli snadno hodit do jednoho pytle s akademickými podivíny a ekofanatiky, ale pozor – ve stejnému duchu mluví i „Jednoduchá osvětlovací příručka“ vydaná ministerstvem životního prostředí jako soubor doporučení pro šetrné moderní osvětlování, která byla sestavena odborníky na světelné znečištění a konzultována s odborníky na světelnou techniku.

„Když jsme se na počátku roku 2017 začali zabývat tématem světelného znečištění, působilo to možná mnohdy těžko pochopitelně – proč se takovým fenoménem zabývat? Komu to vlastně vadí a komu prospěje regulace v této oblasti? Problematika světelného znečištění se v České republice do té doby na nijak široké úrovni neřešila, netěšila se zájmu médií ani představitelů státu. Za několik let se nám však podařilo téma světelného znečištění uchopit a snažíme se prezentovat závažné důsledky pro celou řadu oblastí našeho života – ať jde o lidské zdraví, rušení noční přírody, energetické ztráty atd.,“ říká v předmluvě příručky určené zejména zástupcům obcí a měst exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Svým spolustraníkům ve vedení měst ji ale zřejmě nerozeslal, protože frýdecko-místecké ANO má jako svůj stěžejní příspěvek ekologii štědré dotace na pro většinu občanů nedostupná luxusní auta na hybridní pohon. Postesk z publikace „stále se bohužel setkáváme s případy, kdy jsou pro neznalost nebo nezájem těch, kteří za osvětlování veřejných prostor odpovídají, instalována svítidla, jejichž parametry se neshodují s našimi doporučeními, které najdete v této publikaci“ tak míří i do vlastních řad.

Co je vlastně špatně

Ministerská příručka uvádí, že rozdíl mezi dnem a nocí se stírá, což ovšem není bez následků. Hejna hmyzu jsou stahována z volné přírody ke zdrojům světla, ptáci bývají dezorientováni, stromy v blízkosti svítidel na podzim včas neshodí listy a jsou poškozeny mrazem. Světlo v bíle podbarvené části spektra představuje v noci nejvyšší biologickou zátěž pro živé organismy, včetně člověka. „Lékařské výzkumy ukazují, že i poměrně malé množství bílého světla, pokud jsme mu vystaveni v noci, má kvůli obsahu modré složky zásadní vliv na náš cirkadiánní rytmus,“ zdůrazňuje příručka negativní dopad na naše vnitřní hodiny. „Pro veřejné osvětlení v době nočního klidu, kdy je intenzita dopravy i pohyb osob minimální a na věrnost barevného podání nejsou kladeny vysoké nároky, by měla být vždy volena nejteplejší možná varianta s CCT 2700 K nebo nižší,“ zní doporučení.

Ve Frýdku-Místku, kde máme veřejné osvětlení dlouhodobě oproti jiným městům v nadstandardním stavu, je parametr nového osvětlení okolo hodnoty 4000, ale tak jako město svého času kvůli suchu upustilo od předtím mohutně občany vyvolávaného častějšího sečení, stejně tak může nyní přijít korekce v preferovaném tepelném spektru. I když někdo to zase může brát jako jedno obrovské „lobby“.

(Obrázky z Jednoduché osvětlovací příručky ministerstva životního prostředí.)

Video Hynka Medřického zde.