Po včerejších ranních manévrech na frýdeckém vlakovém nádraží, kde byla nahlášena bomba (psali jsme zde) přijali před 14. hodinou policisté na tísňové lince další anonymní oznámení o uložení bomby, tentokrát v místecké prodejně Lidl na ulici Frýdlantská. Lidé si dělali legraci, že vše mají na svědomí „cenové bomby Lidlu“, ale policie v tomto případě brzy zadržela podezřelého, který podle všeho policisty zalarmoval v alkoholovém opojení a možná nevhodně inspirován ranní událostí.

„Policisté prodejnu a její blízké okolí evakuovali a uzavřeli. Byla provedena prohlídka prostor prodejny spolu s policejním psovodem. Nástražný výbušný systém nalezen nebyl. Krátce po druhém oznámení byl hlídkou zadržen podezřelý muž (ročník 1979). Dechová zkouška na přítomnost alkoholu vykázala u muže téměř tři promile. Muž byl umístěn na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Dnes s ním budou kriminalisté provádět další procesní úkony. Již včerejšího dne kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy. V případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let,“ sdělila nám dnes za Policii ČR Kateřina Kubzová. Ta už včera po prvním incidentu informovala, že policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. Na dotaz FMSEZNAMU, co by hrozilo přistiženému školákovi nebo studentovi, pokud byl ranní telefonát o bombě veden snahou vyhnout se vyučování, odpověděla: „V případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 5 let. Mladistvé osobě (ve věku 15–18 let) za toto provinění hrozí trest poloviční, dítě mladší 15 let není trestně odpovědné.“

Šíření poplašné zprávy

Na šíření poplašné zprávy samozřejmě myslí paragrafy.

Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Kdo tuto zprávu nebo jinou nepravdivou zprávu, která je způsobilá vyvolat opatření vedoucí k nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa anebo bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému, sdělí soudu, orgánu Policie České republiky, orgánu státní správy, územní samosprávy, nebo jinému orgánu veřejné moci, právnické osobě, fyzické osobě, která je podnikatelem, anebo hromadnému informačnímu prostředku, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

Odnětím svobody na delší dobu jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li tento čin opětovně, jako člen organizované skupiny, způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, územní samosprávy soudu nebo jiného orgánu veřejné moci. Vyšší sazba pamatuje také na vážnou poruchu v činnosti právnické nebo fyzické osoby, která je podnikatelem, což se může vztahovat na oba včerejší případy z Frýdku-Místku.

Ještě vyšší tresty až na osm let hrozí za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo když takový čin vede ke škodám velkého rozsahu.