Děti Země přece jen našly nějakou skulinku v obchvatovém betonu a uspěly se svou žalobou u Nejvyššího správního soudu. Včerejším dnem byl zveřejněn jeho rozsudek, který zpochybňuje stavební povolení, protože ruší rozhodnutí Ministerstva dopravy z roku 2018 i rozsudek Krajského soudu v Ostravě z roku 2019 a vrací celou věc ministerstvu k dalšímu řízení. I když stát těžko přinutí stát, ať bez ohledu na investované miliardy zastaví stavbu těsně před dokončením, vzhledem k urputnosti organizace již mnohokrát spojované s „ekoterorismem“, to jistý zádrhel přece jen je.

Když FMSEZNAM včera zjišťoval konkrétní dopady na postup stavebních prací, dozvěděli jsme se, že dnes se vše bude na ministerstvu dopravy řešit a až zaujme stanovisko, bude se jím Ředitelství silnic a dálnic řídit. Ministerstvo se oficiálně vyjádřilo obligátně ve smyslu „nutnosti prostudování rozsudku“.

Pokud by se do oněch deseti stran, které zainteresovaní vnímají jako „nepříjemnost“, začetli obyvatelé Frýdku-Místku, kteří dlouhá léta trpí neúnosnou intenzitou dopravy středem města, udělali by si obrázek, čemu musí čelit ti, kteří se dostanou Dětem Země do hledáčku. V jejich potěžkávání paragrafů a hledání „přiléhavých“ argumentů se hodí úplně vše. Od hlukové klasiky a krajské hygienické stanice, přes stanovisko hasičského záchranného sboru až po úřad pro civilní letectví a absenci závazného stanoviska ministerstva obrany. V souvislosti s obchvatem zazní i argumentace, že „rizika požárů se zájmů ochrany životního prostředí dotýkají, neboť mají významný vliv na stav ovzduší, resp. na intenzitu jeho znečištění“, a že bylo by záhodno předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie. „Je opravdu neuvěřitelné, kam jsou ekoteroristé ochotni zajít a třeba jakoukoli, byť jen pravopisnou, chybičku zneužít, a kazit tak lidem ve Frýdku-Místku život,“ okomentoval včerejší rozsudek bývalý náměstek pro dopravu Karel Deutscher, který věří, že ministerstvo dopravy se se vzniklou situací vypořádá a vzhledem ke stupni rozestavěnosti není důvod k panice.