Selský rozum příliš nepobírá rozhodnutí frýdecko-místecké radnice ve jménu vládních proticovidových opatření, když výsledkem zrušení vánočních trhů je přesunutí lidí a trhovců do uzavřených prostor nákupního centra Frýda, a tak se toto ožehavé téma přetřásalo i na prosincovém zastupitelstvu. Tam se provařilo i to, že radnice (po zralé úvaze) letos nepočítá ani se silvestrovským ohňostrojem.

Silvestrovský ohňostroj ve městě měl už pár posledních let namále, zejména kvůli vandalským incidentům, spekulovalo se o novoročním termínu v lepším čase, aby si jej mohly užít rodiny s dětmi, ale nakonec stále vítězil názor, že jedna organizovaná velká akce je lepší než stovky neorganizovaných. Nová radnice jej ale zrušila úplně.

„Ohňostroj nebude. Po zralé úvaze jsme jej zrušili vzhledem k vývoji situace, který je známý, i z důvodu úsporných a ekologických,“ prohlásil na zastupitelstvu radní Jakub Tichý (Piráti), který po reakci v sále dodal: „Ať nevznikne dojem, že je zrušen na věčné časy. Je zrušen pro přelom letošního a příštího roku. O jeho budoucí podobě budeme jednat.“

Zrušený Advent ve městě

Ožehavé téma rušení tradičních akcí, které rezonuje společností, otevřel v diskuzi Josef Hálka (ČSSD).

„Já chápu, že ta situace není jednoduchá, nicméně totální zrušení Adventu ve městě přineslo to, že se trhovci a obyvatelé přesunuli do uzavřených prostor nákupního centra Frýda, popřípadě se shlukují na adventních večerech několik desítek metrů vzdálené kavárny. Jestli to nešlo po vzoru jiných měst udělat nějakou jinou formou na otevřeném prostranství. Máme čtečku, šlo to regulovat tak, aby mohli lidé jít ven a nasát vánoční atmosféru,“ vyzval Josef Hálka radní, aby lépe vysvětlili svůj postoj.

„Variantu omezeného prodeje jsme probírali a z toho, co bylo v nařízení vlády, nám přišlo, že jakákoliv jiná varianta by byla jeho porušením. Probírali jsme to i na krizovém štábu, konzultovali s hygienou, kdy hledání cesty, jak byť v omezené formě prodávat výrobky na náměstí, se nepotkalo s kladnou odezvou. Počet nakažených neustále stoupal, když jsme rozhodovali. Do poslední chvíle jsme se na trhy připravovali, stánky se začaly stavět, ale výsledek je, jaký je. Je to smutné, ale nenašli jsme jiné východisko, fakticky. To, že se trhy přesunuly jinde, není v naší moci ovlivnit,“ shrnul náměstek primátora Jakub Míček (ANO).

„Mě to taky upřímně mrzí, ale kdyby byla kontrola, jak se to vyžaduje, museli bychom postavit plot a vytvořit oplocený okrsek, kde by se kontrolovalo očkování a podmínky vstupu. Vypadalo by to ještě mnohem hůř, ale taky jsem z toho upřímně nešťastný,“ přidal se radní Jakub Tichý. Jeho kolega Igor Juriček upozornil, že proočkovanost ve městě zase tak vysoká není, protože se pohybovala jen okolo 56 procent.

Mnohem prudší reakci předvedl náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město), který se zřejmě cítil dotčen narážkou na kavárnu spojenou s jeho jménem. „My jsme součástí nějakého právního systému. Pokud vláda má nějaké nařízení, měli bychom jej dodržovat. Nabádáte nás nějak to ošvejkovat, ale vy byste byli první, kteří by nadávali, že jsme vrazi a ať se jdeme podívat do nemocnice na ty jipky. Adventní výzdoba je vkusná, hezká, lidé i jinou formu ocení, nemusí být řvoucí hudba a stánky s alkoholem. Pokud to někomu chybí, může si zajet do jiné země, kde to berou orgány jinak,“ radil náměstek Kajzar.

„Já si myslím, že jsem se bez emocí zeptal na vaše myšlenkové pochody a bylo mi to od ostatních naprosto korektně zodpovězeno. Vy potom rozvíjíte nějaké spekulace, že vám budu nadávat do vrahů. To bylo zbytečné, ale co se dá dělat,“ smířlivě téma ukončil Josef Hálka.

Vánoční přání

Smířlivost směrem k Vánocům ale jako první vytáhla radní Lucie Rovenská (ANO), které se podařilo vyloudit úsměvy i proto, že mnohým se vybavilo, že její hlas slyšeli na zastupitelstvu naposledy právě před rokem při podobné příležitosti. „Já teď asi přeruším niť ostatním diskutujícím, ale vypadá to, že se pomaličku dnešní zasedání blíží ke konci, a proto bych vám všem za celý klub ANO chtěla popřát krásné Vánoce, v novém roce hodně štěstí, ale hlavně zdraví, protože to je v dnešní době potřeba.“ Že se dámy ve frýdecko-místeckém zastupitelstvu do testosteronových půtek vedených mužským osazenstvem zapojují velmi zřídka, lze pochopit i z následného vánočního pozdravu, který vysekl Karel Deutscher (ČSSD): „Také bych chtěl popřát hezké a klidné prožití svátků vánočních, protože si myslím, že po tom perném roce si to všichni občané zaslouží. A mám malé novoroční přání, abychom v příštím roce měli vedení města, které začne konečně něco dělat pro lidi, nebude ničit Vánoce, zároveň je schopno dohodnout očkovací centrum, abychom nemuseli jezdit kdovíkam a čekat v nedůstojných podmínkách. Taky aby se včas vyměnily jízdní řády a třeba se i dohodly změny tak, abychom nemuseli stát na zastávkách nebo chodit pěšky. To všechno bych si přál, aby v příštím roce fungovalo lépe, abychom si to město lépe užili.“

Marcel Sikora (KDU-ČSL) popřál za klub radostné prožití Vánoc, krásný šťastný a pohodový nový rok a Jakub Tichý nový rok plný radosti a zážitků. „Vím, že jsme na sebe někdy oškliví. Byť to myslíme vážně, všichni jsme nakonec lidi a rozum a lidskost vždycky vítězí. Děkuji všem za všechny konstruktivní podněty,“ dodal.

Poslední slovo měl primátor Petr Korč, který zastupitelstvo zakončil slovy „přeju vám klidný advent…“, o což se alespoň ve městě postaral, „…krásné Vánoce, hodně sil a zdraví do nového roku“.