Dnes se uskutečnila tisková konference přímo na dětském oddělení frýdecké nemocnice, o kterém radnice mimo jiné i v petici hovoří jako o zrušeném. Ředitel nemocnice Tomáš Stejskal ironicky vítal média na „uzavřeném“ dětském oddělení a „uzavřené“ dětské jipce a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO) ujišťoval, že pacienti nejsou herci. V této jízlivé atmosféře šlo jen těžko uvěřit, že všichni zúčastnění najdou společnou řeč a jde jim o společnou věc – fungující dětské oddělení a nemocnici, jak se snažil prezentovat taktéž přítomný primátor Petr Korč (Naše Město).

„Rozhodli jsme se svolat tiskovou konferenci, když se nám dostal do rukou městský zpravodaj, ve kterém byly opět uvedeny dezinformace, a budu mírný – nebudu říkat lži, o uzavření dětského oddělení. Je velmi obtížné vyjadřovat se k něčemu, co není pravda. Vysvětlovat někomu, že dětské oddělení funguje, že dětská jipka funguje, je těžké, když se nikdo z těch, co to takto interpretují, nepřijde do nemocnice podívat. Jsem rád, že tady dneska vidím pana primátora a jeho kolegy, protože je to první návštěva na dětském oddělení, která je oficiální. Poté, co zhlédne činnost oddělení, snad změní svou rétoriku a uvede na pravou míru to, jakým způsobem nemocnice a dětské oddělení funguje,“ uvedl tiskovou konferenci ředitel nemocnice a upozornil, že kromě radničních médií se objevuje také ve školkách a ambulancích dopis, kde bývalá primářka Röschlová v duchu předchozí tiskové konference města hovoří o „několik let trvající devastaci po personální a provozní stránce“, uzavření dětské jipky a dalších negativech. „Panu primátorovi nezazlívám, že nezná skutečný stav věcí, ale doktorka Röschlová skutečný stav věcí zná a je to čirá lež, nevím z jakého důvodu takto informuje veřejnost,“ ohradil se vůči negativní kampani ředitel Stejskal.

„Já si připadám, jak ve špatné komedii. Před pár týdny proběhla tisková konference na půdě krajského úřadu (psali jsme zde), kde bylo vše podstatné řečeno, v jakém stavu je dětském oddělení, v jakém stavu je nemocnice. A setkáváme se tady znova, protože se stále objevují nové a nové zprávy, letáky, ze strany magistrátu a paní doktorky Röschlové, která je podle mě zhrzená lékařka, která nemůže někomu něco osobně zapomenout. Máme tu sestřičky, které se těší, že po covidu konečně budou dělat svou práci a my jim tady komplikujeme život, protože musíme vyvracet nesmysly. Nemocnice funguje, běží, sami to vidíte, a doufám, že už to přestane, že dětské oddělení je zavřené. Není zavřené. Musím odmítnout tvrzení magistrátu, že magistrát je na straně nemocnice. Není,“ přisadil si náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Jednání na magistrátu

Ředitel nemocnice Tomáš Stejskal informoval novináře rovněž o schůzce, která se uskutečnila v pátek 6. května, kdy pozval primátor Petr Korč zástupce vedení nemocnice na jednání na magistrát města za účasti poslance Carbola a senátorky Pešatové. Obě strany si podle něj v poklidné atmosféře vyjasnily stávající situaci a vysvětlily fungování dětského oddělení, ředitel kvitoval i příslib bytu ze strany města pro případné zájemce o místo dětského lékaře nemocnici byt. „Byl jsem rád, že jsme si vše v klidu vyjasnili, a měl jsem za to, že všichni zúčastnění pochopili situaci. O to více mě překvapilo, když mi na konci jednání pan primátor předal dopis, v němž jsou opět uvedené opakované nepravdy, lži a dezinformace o chodu dětského oddělení naší nemocnice a o nezájmu nemocnice a kraje na obnově dětského oddělení. Zdravotnictví je bohužel politické téma a mám za to, že i v tomto jednání jde primárně o předvolební politickou kampaň zástupců vládnoucího uskupení,“ myslí si ředitel Tomáš Stejskal, podle kterého dopis s množstvím otázek znovu vrací vše na začátek, k petici s problematickým úvodem o zrušení dětského oddělení. „Kdyby petice byla na podporu péče o dětského pacienta, tak ji podepíšou všichni zaměstnanci nemocnice, stáli by první u podpisových archů,“ vysvětloval, kde šlo najít společný zájem, ředitel Stejskal.

Obhajoba města

Na tiskové konferenci se však dostal ke slovu i primátor Petr Korč a také zástupci tiskového oddělení, kteří se hájili, že žádné dezinformace nevytvářeli a vycházeli z prvotní informace nemocnice.

„Frýdek-Místek informace přebíral. Petice vznikla předtím, než nemocnice korigovala informace na tiskové konferenci,“ hájil se primátor Petr Korč a novináře odkazoval na pasáž v dopisu nemocnice praktikům, kde je mimo jiné věta „S účinností k 31. březnu 2022 se zastavuje provoz dětského oddělení po předchozím zastavení příjmů na oddělení.“ Podle ředitele Stejskala ale nelze větu vytrhávat z kontextu celého dokumentu. „O zrušení dětského oddělení mluví opravdu jen město Frýdek-Místek a někteří bývalí zaměstnanci. Vždycky bylo deklarováno, že bude fungovat, i když s omezením. Tato kampaň města dětskému oddělení více škodí, než prospívá. Nepomůže nám petice občanů za obnovu dětského oddělení. Jediné, co potřebujeme, jsou kvalitní dětští lékaři. V tom by mohlo město pomoct. Třeba i tím, že přestane šířit zkreslené a polovičaté zprávy, které případné zájemce jen odrazují,“ říká ředitel.

Jedna věta asi mediální postup města opravdu neospravedlní. Pokud se odkazuje na vznik petice před korekcí informací na tiskové konferenci kraje, pak je těžké vysvětlit, proč dva týdny od ní textově vadnou petici s velkou marketingovou podporou město dále tlačilo a prodloužilo nahánění podpisů až do poloviny května. Navíc o zrušení dětského oddělení k 1. 4. Petr Korč hovoří znovu i v předmětném dopise řediteli nemocnice z minulého pátku.

Praktické informace z tiskové konference ohledně aktuálního fungování dětského oddělení přineseme zítra.