Šance na proklamované společné apolitické hledání řešení problému změn v péči o dětské pacienty ve frýdecké nemocnici, zřizované krajem, vzala včera definitivně za své. Piráti v tiskovém prohlášení požadují rezignaci náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) a primátor Petr Korč (Naše Město) svolal za účasti médií další ze svých „jednání“, kterým jen potvrdil, že je to jen jednání v jeho divadelní hře Zachraňme dětské oddělení, pro kterou se rozhodl, když zjistil, že bude mít dostatečné publikum (psali jsme zde).

Ve světle ramp a kamer primátor Petr Korč včera na radnici po týdnu v podstatě jen opakoval své předchozí vyjádření k nemocnici, a když od přítomných novinářů zazněl oprávněný dotaz, proč není přítomen nikdo ze zástupců nemocnice nebo kraje, reagoval ve smyslu, že dnes už prakticky „vytváří protiváhu“ kraji a nemocnici. Jejich zástupci totiž trvají na tom, že za stávající situací je obecný nedostatek pediatrů, nikoliv manažerské selhání. Dalším několikrát opakovaným výrokem primátora včera v přímém přenosu byla výzva k pořízení společné fotografie zúčastněných, která podtrhávala hlavní smysl včerejší akce.

Primátora dětské oddělení netrápí, na fotografii se spokojeně usmívá. Média jsou tu! Foto: Statutární město Frýdek-Místek – web města

Co na to kraj?

Vedení Moravskoslezského kraje, které je zřizovatelem Nemocnice ve Frýdku-Místku, za ředitelem Tomášem Stejskalem stojí, i proto, že ten má podporu stávajících primářů a vrchních sester v nemocnici. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) informoval o hledání řešení za hranicemi kraje i užší spolupráci s ostravskou fakultní nemocnicí, která by mohla pomoci obnovit část služeb, jež nyní frýdecká nemocnice není schopna zajistit.

Na včerejší tiskové konferenci radnice zazněla slova i o připravované petici, která má být dalším „krokem“ města a výzvou k obnově dětského oddělení. „Stanovisko města sice chápu, ale výzvy ani petice na situaci nic nezmění. Odešli lékaři a bez nich se oddělení v původním rozsahu udržet bohužel nedá,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer.

FMSEZNAM jako první 21. března informoval na základě získaného dokumentu určeného praktikům o chystaných změnách v dětské péči ve frýdecké nemocnici a jejich negativních důsledcích (psali jsme zde) a z obrovské reakce veřejnosti bylo zřejmé, že zachování dětského oddělení ve stávajícím rozsahu by podepsal každý. Petice v tomto duchu je tedy na úrovni petice za nižší ceny benzinu na pumpách, zastavení inflace či války na Ukrajině. I zde je zájem veřejnosti zřejmý, ale její ovace si zaslouží jen skutečné řešení. Pouhý mediální humbuk jako takový řešení nepřináší. I proto FMSEZNAM v kauze dětského oddělení dává dostatečný prostor k argumentaci i nemocnici samotné. A vzhledem k tomu, že i na kraji, který je zřizovatelem nemocnice, sedí politici, kteří mají zájem na svém znovuzvolení, je naivní si myslet, že by nechtěli veřejnosti vyhovět, pokud by nějaké snadné a rychlé řešení existovalo.