Policisté měli dnes hned ráno napilno, protože v „myší díře“ – průchodu na místecké náměstí z ulice Ostravská – byla objevena mrtvola muže. Podle našich informací se jednalo o bezdomovce, který měl již spoustu zdravotních problémů a dostával se díky svým stavům i do péče zdravotníků, nakonec ale zemřel na ulici.

„V brzkých ranních hodinách bylo na ulici Ostravské ve Frýdku-Místku nalezeno tělo muže, který nejevil známky života. V současné době se okolnostmi úmrtí zabývají kriminalisté, předběžně nebyly zjištěny známky cizího zavinění. S ohledem k probíhajícím úkonům nebudeme sdělovat další informace,“ sdělila pro FMSEZNAM za Policii ČR Kateřina Kubzová.

Jak jsme zjistili, frýdecko-místecký azylový dům Bethel, který poskytuje dočasné ubytování dospělým mužům bez přístřeší, zázemí pro přípravu jídla a podporu, případně pomoc k řešení jejich nepříznivé životní situace, má před příchodem zimy zcela zaplněnou kapacitu (32 lidí) a na pobytovou službu vede dokonce pořadník. Muži bez domova však mohou pobývat v denním centru, které je jim s čajem a sprchou zdarma k dispozici od 10 do 16 hodin, nebo strávit noc na noclehárně od 19 do 7 hodin ráno, za poplatek sedmdesát korun. Co se týče jejich zdravotního stavu, v objektu jsou dodržována jen hygienická opatření, podobná těm, které musí dodržovat všichni občané nakupující v supermarketech. Povinné je nošení respirátoru, pokud zrovna nekonzumují, dbá se na dezinfekci. Protože lidé bez přístřeší mají k očkování, opatřením i dokumentům specifický vztah, azylový dům váže jejich pobyt jen na čestná prohlášení, že nejsou nemocní covidem. Podle zdejšího personálu to odpovídá současným pravidlům v sociálních službách, ale dá se předpokládat, že i u této klientely se stále se zpřísňujícími opatřeními přibydou v tomto směru další povinnosti.