Staršího muže dnes kolem poledne postihla srdeční příhoda na vrcholu Skalka v masivu Ondřejníku. Horská služba ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou zajistila jeho transport ve stabilizovaném stavu vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Na místo po nahlášení vyrazila kromě záchranáře horské služby z Frýdlantu nad Ostravicí i posádka sanitního vozu zdravotnické záchranné služby. „Vzhledem k tomu, že na místě, kde čekal pacient, je ještě silná sněhová pokrývka, naložil jsem zdravotníky do našeho terénního automobilu. I tak jsme ale několik posledních stovek metrů museli dorazit s veškerým vybavením pěšky,“ uvedl k výjezdu Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Na místě našli záchranáři muže, který byl při vědomí, částečně komunikoval, ale stěžoval si na silné bolesti v hrudní oblasti a byl velmi zesláblý. „Ihned jsme jeho stav konzultovali s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje a ten k nám vyslal vrtulník Letecké záchranné služby Ostrava. Vydal jsem se k našemu vozidlu pro transportní vak, vrtulník mne tam pak palubním jeřábem vzal na palubu a poté i s lékařem letecké záchranné služby vysadil stejným způsobem k pacientovi,“ popsal záchrannou akci Pavel Masopust. Následovala v dokonalé souhře pozemních i leteckých zdravotníků a horské služby stabilizace pacienta. „V relativně pozitivním stavu jej pak posádka vrtulníku vytáhla pomocí palubního jeřábu, přistála nedaleko, muže přeložila a zamířila s ním do Fakultní nemocnice v Ostravě. Náš záchranář pak naložil zbývající zdravotníky a odvezl je zpět k jejich sanitnímu vozu,“ doplnil k dnešní záchranné akci Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.