VIDEO | Od středy 24. srpna večer až do dnešních ranních hodin zasahovali hasiči u 27 událostí spojených s odstraňováním následků přívalového deště, který zasáhl převážně Frýdecko-Místecko. Při boji s trochu jiným živlem, s nímž jsou ovšem také dokonale seznámeni, se pěkně zapotili, chvíli to vypadalo i na nutnou evakuaci osob.

Postupný nárůst zásahů přišel podle mluvčího hasičů Jakuba Kozáka po dvacáté hodině večer, když déšť zasáhl z velké části obec Střítež, Třanovice a okolí. Během velmi krátké doby se na 1. stupeň povodňové aktivity dostaly řeky Lučina v Domaslavicích a na 2. stupeň povodňové aktivity Stonávka v Hradišti.

Hasiči se spolu s policisty připravovali dokonce na evakuaci jedné osady, voda tam však poměrně rychle přestala stoupat. Prověřili stav zatopených objektů i osob uvnitř, zajistili brod a most přes řeku proti vstupu a ve spolupráci s energetiky zkontrolovali před obnovením elektrické energie jednotlivé rozvaděče. „V drtivé většině případů převažovalo čerpání vody ze zatopených sklepů či lagun, dvakrát hasiči odstraňovali padlé stromy. Od půlnoci již na území Moravskoslezského kraje nedosáhl žádný vodní tok žádného stupně povodňové aktivity. Ještě po šesté hodině ráno odčerpávaly jednotky například sklep v novostavbě v Lučině. U žádného zásahu neevidujeme žádné zranění,“ shrnul noční zásahovou aktivitu Jakub Kozák.

Foto, video: HZS MSK