Tak přece jen přibývá témat, kdy nově vytvořený radniční pakt nedrží úplně pohromadě. Včera vzal za své při jednání kontrolního výboru, jenž se znovu zabýval problematickou střelnicí, která obtěžuje místní občany. Zástupci Pirátů, ČSSD, KSČM a Martin Jurka z ANO, který tak jde proti prezentovanému postoji jeho zastupitelů, se postarali o zajímavá doporučení pro zastupitelstvo. Vzhledem k tomu, že na stanovisko kontrolního výboru v této věci se alibisticky odkazoval primátor Petr Korč (Naše Město), bude zajímavé sledovat další vývoj, protože zástupci Našeho Města navrhovaná opatření nepodpořili.

„Doporučujeme, aby smlouva s Českomoravskou mysliveckou jednotou neumožňovala pronájem třetím osobám. Dále kamerový systém se záznamem a ukládáním, abychom věděli, že se zde neporušují pravidla střelby. Třetím doporučením, které prošlo, je výsadba dřevin kolem střelnice, aby se zamezilo hluku. Neprošla možnost kontroly ze strany odboru bezpečnostních rizik, kterou jsme chtěli docílit častější kontroly. Tu Policie ČR provádí jen jednou ročně,“ vyjmenoval doporučení schválená kontrolním výborem Martin Jurka.

„Já jsem se hlasování zdržel, protože za mě ty návrhy nebyly příliš připravené. Neměl jsem jistotu, jestli jsou takto hlasovatelné, jestli jsou právně v pořádku. Každopádně z toho bude bod jednání na zastupitelstvu a já osobně určitě podpořím výsadbu stromů na střelnici, která by měla pomoci odhlučnění,“ sdělil svůj postoj předseda kontrolního výboru Marcel Sikora (KDU-ČSL).

„Myslím, že všechny ty body nebyly nic proti ničemu. Prostě normální logické věci, které si město jako vlastník může prosadit. Otázkou je ten kamerový systém, ale to právníci určitě posoudí,“ připojil svůj pohled Ivan Vrba (KSČM).

„Já jsem rád, že prošel návrh, aby střelnici měli v působnosti výhradně myslivci, aby tu nemohla probíhat komerční střelba bez pravidel, která může ohrožovat okolí,“ vysvětlil svou podporu navrhovaným opatřením Pavel Machala (ČSSD). „Jako otec dvou malých dětí nemohu přihlížet věcem, které se okolo střelnice dějí. Nebudu přihlížet tomu, až se zde něco opravdu stane. Současné vedení radnice zaujalo pozici mrtvého brouka a je třeba debatu na téma střelnice znovu otevřít na zastupitelstvu,“ dodal. Navrhovaná doporučení určitě potěšila místní občany, kteří se obrátili na FMSEZNAM s žádostí o monitorování toho, „kdo za střelnici za každou cenu lobbuje“. „Kdo konkrétně je pro to, abychom zde nemorálně trpěli s rodinami a poslouchali bezohlednou střelbu, ze které údajně město má tak malý nájem, že je to až k pláči? Provozovatelé střelnice se absolutně nezdráhají lhát, dokonce v televizi na kameru, natož když s nimi jednáme osobně nebo se někdo místní zapojí do diskuze na facebooku. Vmžiku je sestřelen zhruba deseti stejnými lidmi, převážně provozovateli střelnice. Je až neuvěřitelné, že jediné, co střelnice ke snížení hluku za celou dobu udělala, je vystlání kójí polystyrénem… I laikovi dojde, že se hluk nepohltí, ba naopak rozšíří do okolí. Ale střelnice má splněno, vyšla občanům vstříc,“ napsal nám jeden z dotčených občanů, který nám zaslal i fotografii přijatého „opatření“.