Dnes a zítra vyvrcholí divadelní festival Odpoutaná scéna, v jehož šestidenním programu městská KulturaFM připravila lákavé divadelní tituly, ale také moderní pojetí divadla spojené s akrobacií, prvky stínového divadla či ohňovými a světelnými efekty v rámci speciálního programu Dětem.

V pátek od 19 hodin v Nové scéně Vlast ještě zbývá uvést představení Královny, komedii plnou upřímného humoru, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejtěžší překážky. Tři ženy, které se sejdou v jednom lázeňském pokoji jen proto, že v jednom z lázeňských křídel prasklo potrubí, byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům. Každá z hrdinek (Vilma Cibulková, Jana Boušková / Martina Hudečková, Karolína Půčková) má odlišný problém, přesto však mají cosi společného – všechny byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům a teď stojí před nelehkým úkolem – naučit se žít své nové životy. Johana (40) je po autohavárii, hrozí jí, že přijde o nohu. Zita (60) má zase problémy s nervy a v lázních je kvůli duševní očistě. Mladá slečna Eliška (25) přišla v nedávné době o zrak a učí se s tímto handicapem žít. Není tak divu, že Královny jsou komedií plnou upřímného humoru, ze kterého občas mrazí v zádech.

Zítra, v sobotu, je pak o stejném čase a na stejném místě připravena inscenace Zahradníček, oceněná Cenou divadelní kritiky jako nejlepší inscenace roku 2020. Vypráví o životě básníka Jana Zahradníčka a jeho ženě Marii a vychází z básníkovy korespondence a veršů. Divadelní spolek Jedl byl rovněž oceněn jako Divadlo roku 2021.

Program pro děti

Samostatná dramaturgická linie „Dětem“ je letos věnována rodinám s dětmi. A pátek pro ně nabízí skutečně nabitý program.

Už od 15 hodin se v zahradě Národního domu představí Lubo Baum se skupinou Improve Yourself, který ukáže, že parkour je fyzická aktivita, která je uměním i s prvky akrobacie. Každopádně zájemce čeká atraktivní podívaná a následný workshop.

O hodinu později už bude zahrada vyhrazena pro akční pohádku Bramborové království. Král Brambor Bramborovič I. a jeho choť královna Brambora Bramborovna II. vyhlašují, že kdo zneškodní strašného draka Friťáka, který se usadil na Bramborovém kopečku, dostane ruku princezny Bramborky a půl bramborového pole k tomu. Kdo se odváží bojovat proti takovému nepříteli? Že by statečný princ Karotka?

Od 18 hodin děti zabaví Kouzelník Eňo Ňuňo, který předvede to nejlepší ze svého tajemného kufru. Veleumělecký světoznámý kouzelník až z daleké Itálie má být zárukou, že se všem bude tajit dech i otevírat ústa, a ještě se budou za břicho se popadat.

No a komu by té dětské zábavy bylo pořád málo, tak od 19 hodin spustí zábavná diskotéka s DJ Janem Opělou a oblíbenými dětskými hity. Ta je dokonce se vstupem zdarma.

(Foto: Vip Art Company)