VIDEO | Včera večer i ve Frýdku-Místku proběhla akce Stojíme za Ukrajinou, organizovaná spolkem Milion chvilek pro demokracii, který chce podporovat občanskou společnost, bránit demokratická pravidla, principy a hodnoty a povzbuzuje lidi k zájmu, angažovanosti a převzetí zodpovědnosti. Na náměstí Svobody jich včera mohlo být okolo stovky a na závěr si zazpívali Krylovo Bratříčku, zavírej vrátka.

„Je třeba hlasitě apelovat na jednotu demokratických států a politiků, apelovat na to, aby naše vláda a mezinárodní organizace jmenovaly věci pravými jmény, aby vystupovali vůči agresorovi sebevědomě a společně se snažili předejít další eskalaci konfliktu, za který nenesou ukrajinští občané odpovědnost. Pomozte zastavit ruskou okupaci a dejte Vladimíru Putinovi vědět, že doby Sovětského svazu už dávno pominuly,“ vybízela slova pronesená do amplionu, z něhož vždy za potlesku postupně zazněla i kritika bývalého premiéra Babiše, naděje v novou vládu nebo i poděkování Václavovi Havlovi za to, že naši zem prozíravě dovedl do NATO. Mezi občany nechyběli ani frýdecko-místečtí zastupitelé z řad KDU-ČSL a Pirátů, ke slovu byl vybídnut i primátor Petr Korč. Ten se znovu vyznal z „komfortu demokracie, který u nás máme, a respektování jiných názorů“, ačkoliv on sám se je snaží poputinovsku potlačovat (psali jsme zde). Postupně si dodávali odvahu i další vystupující, dokonce napřímo zaznělo, že Putin je „expresivně záchod“ a jeden z transparentů jej rovnou dal na stejnou úroveň s Hitlerem.

Pořadatelé přítomné pozvali na další podpůrnou akci tuto neděli na Václavské náměstí v Praze, která má dále upozorňovat na to, že Rusko v noci ze středy na čtvrtek zahájilo válku a že se tím během několika málo chvil zásadně změnila bezpečnostní a politická situace v celé Evropě a miliony nevinných lidí jsou ohroženy na životech. „Vladimir Putin schovává válku za „mírovou misi“ a přímo ohrožuje životy ukrajinských obyvatel. Jeho odtržení od reality a touha po obnovení starých pořádků dopadají na obyvatele suverénního státu. Přijďte vyjádřit podporu Ukrajině a jejím občanům. Rusko překročilo hranice Ukrajiny a zahájilo na jejím území vojenskou misi. Nevyžádaná „bratrská pomoc“ právě započala,“ vyzývá Milion chvilek, a tak páteční shromáždění nemohlo skončit ničím jiným než společným zpěvem Krylovy písně Bratříčku, zavírej vrátka.