Už to není o promenádě v plavkách, přesto musely ženy ve věku 60 plus při klání Babička, ve formátu soutěží krásy s různými disciplínami i šerpami na závěr, projevit velký kus odvahy a odhalit mnohé.

Senioři České republiky, městská organizace Frýdek-Místek, vyhlásili soutěž, která hledala ve Frýdku-Místku a okolí „všestranné ženy-babičky s velkým Ž a B“. Účastnická listina se plnila pomalu, ale když šlo pár dam příkladem, nakonec se soutěživost probudila u osmi seniorek, které se na páteční soutěžní den v Centru aktivních seniorů upravily ještě o malinko víc než kdy jindy, připravily si volnou disciplínu a otestovaly svou nervovou soustavu. Když je tréma přece jen přemáhala, hned měl moderátor soutěže Dalibor Kališ v rukávu historku o tom, jak měl sám při předehrávce vždycky takové nervy, že na pódiu ani neviděl klavír, na který měl zahrát.

Soutěžící se na úvod představily divákům i porotě, kde nechyběla senátorka Helena Pešatová a náměstek primátora Igor Juriček, a povyprávěly něco o svém životě, rodině i třeba o tom, že zhubly díky basketu, aby s vnoučaty dohodily na koš. Další prozradila, že se drží Novotného rady z Dobrot, která je o tom, že když se člověk v pokročilém věku umí postarat o sebe, postará se tím i o ty okolo něj. Diváky zaujaly i upřímné zpovědi o tom, jak se soutěžící devětkrát stěhovala, vzala si za muže hocha, s nímž bylo citové pouto tak silné, že se nejprve nenáviděli, nebo jak jiná dotyčná řídila vojenskou techniku. Pochopení našla i seniorská klasika o tom, že každá babička si myslí, že její vnoučata jsou ta nejkrásnější a nejchytřejší.

Ve volné disciplíně pak zazněly spatra verše básnického velikána Seiferta i zpěv, došlo na představení koníčků i hereckou etudu, kdy babička parodovala svou babičku, a mezi tanečními vystoupeními nechyběla ani Jerusalema. Svůj šarm pak seniorky osvědčily při módní přehlídce a vědomosti v části, kdy musely odpovídat na otázky spojené s Frýdkem-Místkem.

Když se pak všechno sečetlo, mohly se rozdávat šerpy. Tu, o níž bylo jasno předem na základě rodného listu, získala Bronislava Rumíšková, která si ale vysloužila i tu bronzovou. Držitelkou stříbrné se stala Helena Steiningerová a zlatou byla ověnčena Ludmila Bielá. Titul Babička sympatie patřil Věře Wytrzensové.

Na duben vyhlašuje městská organizace pro změnu soutěž Nejhezčí dědečkovo lýtko, aby pánové nepřišli zkrátka a mohli se také předvést.