Kolem pátečního poledne došlo v obci Bílá, místní části Mezivodí, ke srážce osobního automobilu Opel Meriva s autobusem, který vezl pět dospělých a 33 dětí. Z něj se naštěstí lehce zranila jen pedagožka, z osobního automobilu, který skončil v příkopu, však museli hasiči vyprostit jednu těžce zraněnou osobu, která nakonec svým vnitřním poraněním v oblasti břicha bohužel podlehla. Spolujezdec byl ve vážném stavu transportován na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice.

O život čtyřiašedesátileté ženy bojovaly hned tři posádky ZZS MSK, na pomoc vyjely pozemní týmy ze základen ve Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí. K zásahu byl rovněž vyslán vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. „Žena byla po havárii při vědomí, utrpěla však vnitřní poranění v oblasti břicha a zranění hrudníku. Jevila známky těžkého šoku a přes intenzivně poskytovanou přednemocniční neodkladnou péči se její stav rychle zhoršoval. Následně upadla do bezvědomí a došlo k selhání srdeční činnosti. Posádka započala ihned s rozšířenou resuscitací, která však nevedla k úspěchu a zasahující lékař nakonec musel konstatovat smrt. Tělo zemřelé bylo na místě předáno policii,“ sdělil Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK. Ošetřen byl i devětapadesátiletý muž, který se nalézal při vědomí, s poraněními hlavy, hrudníku, pánve, horních i dolních končetin.

Záchranářům asistovali hasiči, vedle krajských i jednotka dobrovolných hasičů Staré Hamry. „Na závěr zásahu silnici, pokrytou vrstvou ledu, pečlivě uklidili. Nebyl zaznamenán žádný únik provozních kapalin. Cestující z havarovaného autobusu mohli přestoupit do náhradního autobusu, včetně zraněné učitelky, která měla podle svých slov „pouze“ naraženou ruku a tvrdila, že vyhledá lékařské ošetření až dodatečně. Silnice Bílá-Mezivodí byla během zásahu složek IZS po nezbytně nutnou dobu zcela uzavřena, pak byla umožněna kyvadlová doprava,“ informoval tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

(Foto: HZS Moravskoslezského kraje)