VIDEO | Včera krátce po půl jedenácté dopoledne bylo operační středisko hasičů informováno o požáru fritézy ve Frýdku-Místku – v kuchyňce firmy v Beskydské ulici. Jednalo se o autosalon Autodružstva Frýdek-Místek, a tak před příjezdem tří jednotek hasičů bylo evakuováno do bezpečí sedm desítek osob a učiněno vše pro minimalizaci škod na vystavených vozidlech.

Hořící oleje jsou velmi zrádné, zvlášť když se je lidé snaží z neznalosti hasit vodou, která takový oheň jen přiživí. Podle informací hasičů se zaměstnanci fritézu s hořícím olejem pokusili sami uhasit práškovým hasicím přístrojem, ale neúspěšně. Profesionální hasiči na místo události spěchali i s ohledem na obsah nádrží vozidel a sousední čerpací stanici. Vše ale zvládli velmi rychle. „Hasiči vešli dovnitř v dýchací technice, kleštěmi na elektřinu odstřihli kabely od fritézy a celou ji na vozíčku – ještě hořící – vyvezli ven. Tam požár uhasili práškovým hasicím přístrojem. Tyto činnosti zabraly zhruba dvacet minut. Vnitřní prostory hasiči odvětrali přirozeně – dveřmi a okny,“ informoval tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Událost se obešla bez zranění, kromě profesionální jednotky HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek zasahovaly také dvě jednotky dobrovolných hasičů z Frýdku a Paskova.

Foto, video: HZS Moravskoslezského kraje

Požár návěsu

Středeční dopoledne nebylo klidné ani v třinecké části frýdecko-místeckého okresu, v Mostech u Jablunkova se hasiči museli vypořádat s požárem návěsu zahraničního kamionu, který vezl tepelné izolace. „Požár s předběžně odhadovanou škodou 950 tisíc korun vznikl po technické závadě na brzdové soustavě. Obešel se bez zranění. Hasiči museli větší část nákladu vyložit z korby a hasit pěnou. Požár dostali hasiči pod kontrolu už za šest minut po příjezdu, když se jim povedlo odpojit od návěsu a odvézt tahač, dohašování s vyskladněním velké části nákladu jim zabralo další tři hodiny. O odtah poškozeného kamionu se postará jeho majitel,“ sdělil Petr Kůdela k zásahu, na němž se podílelo hned pět hasičských jednotek.