VIDEO | Podobně jako u přehlídky historických vozidel koncem července (psali jsme zde) i včera při Historických slavnostech na frýdeckém náměstí s kulisou zámku počasí organizátory nakonec podrželo, a tak mohli diváci vidět slavnostní průvod se vší parádou, včetně plamenů, s přehlídkou vojáků i zahajovací salvou.

Půvab průvodu dodávaly i nějaké ty ohnivé markytánky se zjevnou praxí mažoretek, show za neustálého bubnování a práskání bičem zvýrazňovali chrliči ohně. Do kostýmu se nasoukal i primátor Petr Korč, ale při slavnostním výstřelu byl upozorněn, že stojí přímo před hlavněmi a jeho volební období by nemuselo skončit úplně slavně. Salvy nakonec všichni přežili, někteří raději se zacpanýma ušima, a průvod se s diváky mohl vydat zpátky do ležení v Parku pod zámkem, kde v amfiteátru proběhla další zábava se souboji i ohňostrojem.

Do Parku pod zámkem můžete vyrazit i dnes po obědě. Snad kumštýřům a divadelníkům nezvlhnul všechen prach, protože různá představení a historický jarmark jsou na programu až do 18. hodiny. Vyhrávat má lidová zbojnická kapela, k vidění mají být bujaré tance selské i šlechtické, lidová řemesla, koně a další zvířata, která by mohla zaujmout ty nejmenší stejně jako dobový kolotoč. Dospělí se hlavně nesmí nechat naverbovat, výzvu k chlapáckým hrám, jako je hod kládou, nebo pijáckým soutěžím by však přijmout mohli.