Už v úterý připravilo Turistické informační centrum Frýdek-Místek na místeckém náměstí navození velikonoční pohody svou akcí přibližující velikonoční zvyky, ale někteří účastníci byli zaskočeni, že zde není stánek na stánku. Trhy s řemeslnými výrobky a dobrotami všeho druhu spolu s bohatým kulturním programem startují ale až dnes v rámci Velikonočního městečka připraveného jinou městskou organizací – KulturouFM.

„Někteří lidé byli zklamaní, že naše akce není ještě spojena s klasickými trhy, ale my jsme chtěli být takovými prvními posly jara a blížících se Velikonoc, ukázat některé tradice a také lidi seznámit s našimi akcemi, na které se v teplejším počasí mohou těšit. Připravili jsme spoustu komentovaných prohlídek a výstupů a další akce. V květnu bude například komentovaná prohlídka Ubrousku, prostři se!, kde budou moci lidé načerpat atmosféru soumraku monarchie a prvorepublikovou eleganci. Procházka bude věnována místeckým hostincům, restauracím, kavárnám a také cukrárnám,“ dozvěděli jsme se na stánku Turistického informačního centra F-M.

Hned vedle si zájemci mohli vyzkoušet, jak je těžké uplést velikonoční pomlázku. „Proutí by mělo být čerstvé, zelené, aby mezi těmi dvěma při pomlázce pořádně proudila ta správná energie,“ radila se smíchem instruktorka zasvěcující do tohoto řemesla. Zájemci si mohli vyzkoušet nejen pletení tataru, ale i zdobení kraslic metodou vrtání a voskování, pokud si donesli vlastní připravená vyfouknutá vajíčka. „Měli jsme tu pár šikovných jedinců, ale trošku nás zlobil studený vítr. Potřebovali bychom trochu vyšší teplotu nebo uzavřenější prostor, jinak vosk rychle tuhne a špatně se s ním pracuje. Ale v pohodě, někteří se pustili i do drátkování,“ hlásily odbornice na dalším stanovišti plném velikonoční inspirace. Nechyběla dobrá káva, tvořivé dílničky, ale komu to bylo málo, může se vydat na náměstí znovu i dnes už na klasické velikonoční trhy, navíc až do soboty i s kulturním programem na pódiu.

Dnešní čtvrteční program:

15.00 – Divadlo Ententýky | myška Klárka a veverka Terka a paní Plasťáková

16.00 – Zdendalele | folk-acoustic

17.00 – Pavel Dobeš | folk