V pátek oficiálně spuštěný informační server FMSEZNAM, který chce přinášet „zpravodajství z první ruky a z druhého břehu“, si hned v prvním dni připsal tisícovku návštěvníků. Nejvíce při startu zaujal článek „Transparentnost radnice? Jen slogan do titulků. Klidně zatají smrt“, ale i díky sociálním sítím nakonec víkendu v čtenosti vévodil článek Korč už je se Sweetsen Festem jako Babiš. Ten pochopitelně neunikl pozornosti ani samotnému primátorovi, ovšem ten před veřejností obhajovat neobhajitelné nechtěl, ale dal si práci oslovovat jednotlivé diskutující skrytě.

Střetnout se argumentačně chce odvahu (a ty argumenty). Primátor Petr Korč ale raději za zády rozebírá jednotlivce, protože tato přesvědčovací technika se mu již osvědčila při rozborce předchozí koalice. Měl by si ale uvědomit, že teď už je v roli člověka, který má vést město, neschovávat se a stavět se ke všemu čelem. Protože sociální sítě nejsou zdaleka jen diskutující a drtivá většina lidí jen přihlíží – dělá si svůj názor nebo se jen dobře baví, FMSEZNAM primátorovi ušetří práci, protože přece jen by měl se měl věnovat smysluplnějším věcem, a zveřejňuje text, který posílal jednotlivcům, aby si jej mohli přečíst všichni.

Primátor Petr Korč v něm nerozporuje obsah článku (můžete si připomenout zde), protože ten vychází z veřejného jednání zastupitelstva, neobtěžuje se důkladně vysvětlovat, ale spíše se pokouší úkladně neveřejně znevěrohodnit zdroj. FMSEZNAM se neskrývá, jeho poslání je jasně od začátku definováno editorialem (zde) a jen je asi na místě primátorovi Korčovi připomenout, že velmi stál o to, aby bývalý redaktor zpravodaje psal podle jeho zadání.

Střetnout se argumentačně chce odvahu (a ty argumenty).

Vyjádření Petra Korče, které rozesílal lidem zapojeným v diskuzi na sociální síti (možnosti komentářů má i server FMSEZNAM):

„Dobrý den 🙂. Dovolím si reagovat takto osobně k diskuzi o akci Sweetsen Fest. Příspěvek na FM bez cenzury totiž sdílí fejkový profil jednoho z obžalovaných politiků odvolaných z vedení radnice a nechci mu dělat propagaci. A texty píše podle zadání bývalý redaktor Petr Pavelka, se kterým město ukončilo spolupráci. Rád bych jen uvedl, že spolek POD SVÍCNEM, který byl pořadatel a ve kterém jsem předsedou, vrátil celou dotaci na rok 2021 ve výši 500.000. Právě proto, aby mohl transparentně a znovu požadat nový pořadatel o dotaci novou, 400.000, kterou schválila vetšina zastupitelstva. Proto i to schválení dodatečně. Nejsem tedy příjemcem žadné městské dotace. A užití názvu jsme poskytli novému pořadateli za 1 Kč pod podmínkou, že nový pořadatel nebude vybírat vstupné, akce bude o FM a budou probíhat sbírky pro charitu. Hezký den…“

Reakce pana primátora, která měla zůstat veřejnosti ukryta, ovšem nic nemůže změnit na tom, že „Pro smlouvu na 400 tisíc podepsanou Petrem Korčem na akci Petra Korče mezi 27 zastupiteli zvedl ruku bez špitnutí slůvka o střetu zájmů i Petr Korč, který je v čele koalice, jejímž cílem je „systémově zabránit všemožným střetům zájmů“.

Jediným pozitivem tak zůstává, že nový pořadatel na akci Petra Korče vytáhl z městské kasy o 100 tisíc korun méně, než chtěl původně primátor. Vyúčtovat je ovšem není vůbec snadné, a tak mu pro dotaci hlasující zastupitelé dali velkoryse čas do poloviny prosince.

FMSEZNAM děkuje čtenářům za spolupráci na tomto článku a čeká další případné podněty a témata na e-mailu petr@fmseznam.cz.