Informační kanály jsou pro radnice velmi strategické, a když po převratu na radnici nové vedení města nedostalo zcela pod svou kontrolu facebookovou stránku města, kterou založil bývalý primátor Michal Pobucký (ČSSD), věnovalo této záležitosti tolik energie, jako by nemělo nic důležitějšího na práci. Primátor Petr Korč (Naše Město) měl potřebu obrátit se na specializovanou advokátní kancelář, a dokonce vše přenesl na jednání zastupitelstva, kde chtěl svého předchůdce zaskočit zařazením facebookového bodu až přímo na jednání, s připravenou prezentací. Předem se připravil ale i exprimátor, a tak bylo toto téma velice výživné.

Koalici se nakonec pořádně zajídalo, protože exprimátor si nachystal sedm stran ve wordu, včetně emailové komunikace s advokátkou, kterou trhal na cucky tezi, že facebook odmítal předat a město s ním tři měsíce nemohlo nakládat. Jako třešničku na dortu do toho dokázal zakomponovat kontroverzního zakladatele hnutí Naše Město Lukáše Vícha, načež v následném zoufalství pak už koalice nenabízela argumenty, ale plivala pecky v podobě ostrých slov jako vydírání, ukradl, uzurpování či naprosto choré. Michal Pobucký si tak musel vyslechnout, že se choval jako dítě, co nechtělo předat svou hračku, že není normální a určitě na něj existuje diagnóza, která má u zdravotních pojišťoven své číslo, nebo že se chová jako Ludvík ve stylu „stát jsem já, město jsem já“, náměstek Radovan Hořínek se mu přiznal, že „tajně, teď už i veřejně, obdivuje zvláštní zápal pro věc, který on má“, ale že se „zbytečně připravoval na třetí světovou válku, která nenastala“. A některým slova došla úplně. To když se nová tisková mluvčí Šárka Swiderová nejprve k vyřešení kauzy s předáním se skromností jí vlastní přihlásila slovy „samozřejmě jsem to zařídila já“, aby pak přiznala, že „sloužila politickým reprezentacím a v životě by ji ani je nenapadlo, aby byli primárními správci těchto komunikačních kanálů“, což podtrhla slovy „to, to, to prostě, to jsem nějak, jako ne, ne, to, to pan primátor ví, tohle jsem byla velmi velmi překvapená“, čímž jasně odhalila, proč ve své funkci prozatím v médiích prakticky nevystupovala. Ke konci se v debatě objevila slova jako poblijete, trapní, směšní, až nakonec byla celá označena jako nedůstojná.

Ve výčtu obratů by ale nemělo zapadnout meritum věci, a tak kdo si chce udělat úplnější obrázek, musí číst dál. Ze strany nové koalice – Naše Město, ANO, Piráti – byl už samotný název bodu „Informace o protiprávním jednání RNDr. Michala Pobuckého, DiS ve vztahu ke správcovství oficiální stránky st. města F-M na sociální síti Facebook“ přinejmenším odvážný, formulace „možném protiprávním jednání“ by byla mnohem prozíravější, ale protože Naše Město své ambice soudce projevilo na zastupitelstvu již předtím (viz Primátor Petr Korč si myslí, že z této funkce lze ovlivnit soud – psali jsme zde), zřejmě se budeme muset smířit s tím, že se bude pasovat nejen do role spasitelů, ale i soudců. Prozíravější se jeví navržená a schválená formulace usnesení, kterou chce koalice předejít tomu, kdyby jí exprimátor nebo někdo jiný chtěl „spočítat“, kolik zbytečně v této věci utratila za advokátní služby, ale absurdní je stejně, protože zastupitelstvo uložilo „vypracovat stanovisko k otázce vymáhání nákladů vzniklých v souvislosti s (dodejme pro jistotu údajném) protiprávním jednáním Michala Pobuckého ve vztahu ke správcovství oficiální stránky Statutárního města na sociální síti Facebook“ právnímu odboru magistrátu města Frýdku-Místku, tedy tomu stejnému kolektivu právníků, který se vedení města nezdál v této věci dostatečně kompetentní, takže si najala pražskou advokátní kancelář. (Více informací v článku Městský facebook – až příliš mnoho povyku pro nic)