Humor, místy velmi zemitý, nechybí na frýdecko-místeckém FM CITY FESTU, který dnes pokračuje a kde se o zábavu nestarají pouze kapely a interpreti. Jedna scéna je vyhrazena i mluvenému slovu, kde včera excelovali stand up komici Adéla Elbel a Tigran Hovakimyan, které doplnil vynálezce trapnomagie Richard Nedvěd.

Kdo jde na vystoupení komiků Na stojáka, je připraven smát se všemu, i sobě, i na to, že žádné téma ani slovník není tabu. Proto si Adéla Elbel na úvod klidně mohla dělat z přítomných legraci ve stylu „kdo to mohl tušit, že do Polska je to tak daleko“, a když se ptala, kdo je z Frýdku a kdo z Místku a ozvala se Ostrava, tak prohlásila, že to je „jiná vyloučená lokalita“. Při dalším zjištění, že koncept rodinného festivalu znamená, že v publiku jsou i děti, neměla problém to komentovat „tak to je v p…“. Upřímnost byla odzbrojující, takže se třeba publika zeptala, jestli je tady někdo na tripu, aby si sama lakonicky odpověděla, že statisticky ano, nebo v druhé části chtěla vědět, jestli někdo z přítomných byl ve vězení. Když se jeden z diváků přiznal a na její otázku, za co, odpověděl „za trest“, poznamenala, že měl za mřížemi jistě hodně času přemýšlet. Byla připravena přijít s radou i na některý problém, který Frýdek-Místek trápí, ale když se ozvalo „drahá nafta“, jen reagovala „vypadám jak Putin, p…?“ S publikem ale jinak spolupracovala skvěle, zejména se společensky unavenými mladými ženami, kterým radila, ať nespěchají s mateřstvím. Při zjištění, že je jedna dva roky singl, se jízlivě ptala, jak je to možné, ale jen do doby, než se dozvěděla, že pochází z Havířova. „Aha. Tak to respekt. Moje maminka mě tam jela protekčně porodit, vždycky jsem se tím chlubila, že to mám v rodném listě, než jsem se tam jela v patnácti podívat a od té doby to prozrazuji opravdu zřídka,“ bavila Elbel, která ještě stihla upozornit například na nebezpečí mateřského plurálu a jeho pronikání do komunity pejskařů. „Mateřský plurál, to je takové to ztotožnění s dítětem – my jsme papali, ale když telefonujete a na celou šalinu sdělujete, že jste se pokakali, tak to už se na vás všichni dívají divně. Podobně trapná byla jedna scéna, když jsem viděla pejskaře, jak balí pejskařku slovy „vy háráte?“ a ona mu odsekla „ne, ale vy serete do křoví“.

S Adélou Elbel si nijak nezadal ani Tigran Hovakimyan, jehož narážky na gaye a zážitky s prostitutkami, které kladou špatné otázky typu nechceš to či ono, když chlap chce tyto věci vždycky, jsou obtížně publikovatelné. Pobavil ale i odposlechnutou jinou špatnou otázkou při podávání sázky „šťastných deset“, kdy se prodejkyně zeptala „s šancí nebo bez šance?“. „Tak když sázíš, tak snad chceš vyhrát, chceš mít šanci. Proto nevěřím na sportku. Tak jako nevěřím, že drogy nejsou řešení. Protože když se potřebujete sjet, tak drogy jsou velmi dobré řešení,“ bavil Tigran, který se pochlubil, že v Praze konečně sehnal nemovitost za pouhých pět milionů korun – garáž u Vltavy – a také manželkou z Ruska, u které čekal sedm let na správný moment, až si ji bude moci v osmnácti konečně vzít.

Kouzelníka Richarda Nedvěda, toho musíte vidět. Pak se budete svíjet smíchy při jeho trápení nedobrovolníků, které přinutí jít na jeviště. A některé rychlé gagy ani nebudete stíhat – jako třeba jeho nejrychlejší kouzlo, kdy se ptá na někoho z publika, kdo by chtěl dobrovolně zmizet. Když se přihlásí, jen na něj zařve: „Tak zmizte!“. Další chudák si pak musí užít poslední večer zábavy, když mu dá do rukou ke kontrole nůž, aby prověřil, že není gumový, ale pravý, ale pak jej jen spokojeně zasune do sáčku s nápisem „důkazy“ a nálepkou „Policie ČR“.

Jeho kouzelnické umění alespoň v krátkém videu. A všimněte si i kouzla nechtěného. Pozadí scény, která nese název COCA-COLA STAND UP SPEAK UP ZÓNA, s nápisem „Real Magic“.