Včerejším dnem se naplno rozjela klasická sezona Beskydských farmářských trhů, které mají naplánováno několik změn směrem k zákazníkům, ale na druhou stranu je otazníkem, jak se osvědčí v praxi. Stejně tak je neznámou změna nákupního chování i přístupu samotných prodejců po dvou covidových letech a v dnešní inflační době, kdy lidé obracejí každou korunu, která je ovšem u kvalitnějších, ale i dražších farmářských výrobků zapotřebí.

Řada prodejců, z nichž mnozí na farmářských trzích vyrostli, si v době covidových omezení musela najít k zákazníkům jinou cestu a na pravidelný závoz určitých prodejců přímo k zákazníkům na určitá místa v určitý čas si v uplynulých letech zvykly obě strany. Prodejci tak mají o důvod více zvažovat, kterých prodejních akcí se zúčastní, zvlášť když Frýdek-Místek je v těžké konkurenci například trhů ostravských, ale i nejrůznějších zavedených kulturně-společenských akcí v celém regionu, kde jsou jisté davy lidí i jim odpovídající odbyt. Město přesto přistoupilo na volání části veřejnosti po prodloužení doby trhů do odpoledních hodin (do 16.00), a dokonce přidalo do kalendáře i tři sobotní termíny.

Nakolik se změny osvědčí, ukáže až čas, včerejší Květinový trh na úvod sezony je příliš specifický. Lidé si na něj cestu našli, svého zahradního potěšení se málokdo vzdá, jen si třeba svědomitěji s ohledem na ceny prošli všechny stánky, než se rozhodli ke konkrétní koupi. Prodejci jim občas museli vysvětlit, kolik třeba stojí semena, než jim mohou nabídnout tu kterou sazeničku, ale s vlídností trpělivě radili, jak zastřihávat bylinky, aby byly pěkně košaté, nebo proč je u některé sazenice s ohledem na její kořenový systém lepší kopat díru spíše do šířky než do hloubky.

Vedle květinových ozdob do truhlíků, cibulek, skalniček, sazenic bylin i zeleniny mohli návštěvníci trhů nakoupit brambory nebo česnek, zavařeniny, marmelády, zeleninové směsi, med, ovčí, kravské sýry, koření, i ručně vyráběnou kosmetiku a mnoho řemeslných výrobků. I na včerejším Květinovém trhu ovšem zůstalo tradicí, že největší byla „fronta na maso“. Základ farmářských trhů stále funguje.

Další trh se na místeckém náměstí uskuteční zase za čtrnáct dní, ve čtvrtek 19. května, první sobotní pak až o prázdninách.