Byl to o víkendu rutinní zákrok zdravotnické záchranné služby, která byla v sobotu před půlnocí vyzvána k pomoci s náhlou indispozicí devětačtyřicetileté ženy z Frýdku-Místku. Ještě ji ale ani neviděli a už věděli, že se dostala do spárů výjimečně nebezpečného neviditelného zabijáka. Hned po vstupu do obytného prostoru domu byla totiž zasahující posádka upozorněna signálem čidla, detekujícího přítomnost oxidu uhelnatého, které je standardní součástí výbavy týmu, že zrovna tohoto plynu je zde až příliš.

„Díky tomu záchranáři velmi rychle odhalili příčinu zdravotních obtíží pacientky, k níž byli voláni, a zabránili dalším možným vážným následkům. Vyšetřili rovněž další tři dospělé osoby, které se v domě nacházely. U všech byla zjištěna intoxikace a naměřeny hodnoty hladiny oxidu uhelnatého v organismu, jehož zdrojem bylo podle všeho plynové zařízení v bytě. Pacientům byl podán kyslík a následně je záchranáři transportovali na interní ambulanci Nemocnice ve Frýdku-Místku,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl.

Tichý zabiják

Oxidu uhelnatému se říká tichý zabiják, protože se jedná o bezbarvý, bez zápachu, ale vysoce jedovatý plyn, který vzniká nedokonalým spalováním běžných paliv při nedostatečném přísunu kyslíku. Napadá hemoglobin v krvi a už v malé koncentraci může působit potíže, protože je vysoce toxický. Akutní otrava může mít až tragické následky, záleží na délce doby vystavení, jeho koncentraci a dalších faktorech.

Zdravotníci uvádějí tyto příznaky:

Mírná otrava: Slabá bolest hlavy, nevolnost, zvracení, celková únava jako u chřipky.

Střední otrava: Silná pulzující bolest hlavy, malátnost, dezorientace, srdeční arytmie.

Těžká otrava: Bezvědomí, křeče, kardiovaskulární selhání. Nevratné změny, které vedou ke smrti.

Pozor si musíme dávat především na nedokonalé spalování zemního plynu v karmách nebo pevných paliv v kamnech s nedostatečným odvětráváním. Statisticky jsou velmi ohroženi teenageři, kteří bývají rádi dlouho ve špatně odvětraných koupelnách. Jejich dlouhý pobyt bývá rodičům podezřelý až pozdě, pokud mají napuštěnou vanu, mohou se i utopit.

Příslušné detektory, které dnes nejsou nedostupnou záležitostí, se tak mohou vyplatit nejen zdravotníkům, ale i domácnostem.