Velmi nelibě reaguje veřejnost na avizované změny v péči o dětské pacienty ve frýdecké nemocnici vynucené personální nouzí, o nichž včera informoval FMSEZNAM na základě dokumentu určeného praktickým lékařům (psali jsme zde). Právě praktici jsou ale ti, ke kterým letí horký brambor lékařské pohotovosti, kterou už není schopna nemocnice zajistit vlastními doktory.

Nemocnice ve Frýdku-Místku včera vydala ke změnám v péči o děti rozsáhlou tiskovou zprávu, která se ovšem věnuje především popisu výhod restrukturalizace a modernizace dětského oddělení, ale cílový stav, jehož chce dosáhnout, popíšeme v následujících dnech v samostatném článku. Dnes z tiskové zprávy vyjímáme pasáže, které podle dosavadních reakcí zajímají občany nejvíce.

„Změnou v rámci této restrukturalizace je to, že dětské oddělení v tomto novém uspořádání nebude fungovat v režimu akutní péče. To znamená, že rodiče, kteří budou potřebovat pro své dítě akutní péči, mohou o víkendu využít v době od 8.00 do 18.00 hodin lékařskou pohotovostní službu v areálu nemocnice, v průběhu týdne se budou muset obrátit na lékařskou pohotovostní službu v okolních zdravotnických zařízeních (praktický lékař),“ praví se v tiskové zprávě nemocnice. Když jsme se však dnes dotázali ředitele nemocnice Tomáše Stejskala, která okolní zařízení se tím myslí, vyšlo najevo, že tato služba zůstává ve vzduchoprázdnu, v němž letí onen příslovečný horký brambor k praktickým lékařům.

„Praktici mají povinnost držet lékařskou pohotovostní službu, ale zajišťovali ji jen o víkendu. Ve všední dny jsme ji provozovali za ně, protože se k této povinnosti nehlásili. V jiných regionech mají praktici lékařskou pohotovostní službu i přes všední dny a my teď řešíme s krajským úřadem, jak je přimět ji zajistit. Nějakou dobu jsme byli schopni ji obstarat svými silami, chtěli jsme vycházet vstříc, ale dnes jsme v situaci, kdy ji nejsme schopni pokrýt našimi doktory, protože na to nemáme dostatek personálu. Bez praktiků to dnes nepůjde, ale jsme připraveni vyčlenit jim potřebné prostory, aby pohotovostní lékařskou službu první pomoci mohli držet přímo v nemocnici. To by byl ideální stav a k tomu to směřuje,“ řekl dnes pro FMSEZNAM ředitel frýdecké nemocnice Tomáš Stejskal, který potvrdil určitou analogii s chybějící zubní pohotovostí, která jde podobným způsobem za místními stomatology.

V jakých případech potřeby akutní péče budou muset rodiče hledat pomoc jinde, pak v tiskové zprávě vysvětluje primář dětského oddělení Miroslav Kobsa. „Netýká se to samozřejmě úrazů, které spadají do chirurgické, ortopedické nebo traumatologické ambulance, bolesti ucha či problémů s okem. Tyto děti budou i nadále ošetřovány v naší nemocnici. Pokud však dítě bude mít například akutní potíže typu infektu dýchacích cest, střevní infekce, infekce močového traktu, budou muset pediatři posílat tyto pacienty do jiných zdravotnických zařízení,“ doplňuje primář Miroslav Kobsa.

To se lidem nelíbí

„Spádová nemocnice téměř 60000 města s rozšířenou působností s cca 15000 obyvateli okolních obcí aby neměla plnohodnotné dětské oddělení, to je opravdu návrat někam snad na začátek minulého století… S dospělým nemocným i někam dále dojedete, ale trckání s dětmi v nějakém akutním zdravotním stavu někam do Třince, Jičína nebo Ostravy… Nedej Bože pokud nemáte auto, nebo ho zrovna nemáte doma (manžel třeba na šichtě), to je opravdu zdravotní péče hodna roku 2022,“ asi nejvýstižněji shrnula pocity většiny rodičů Iva Kupková.

„Tak to abych se fakt dala na modlení, aby se mým dětem nic nestalo. Auto totiž fakt nemám,“ přidala se Markéta Holečková.

Doubravka Tichá frýdecké nemocnici vyčítá, že si řadu doktorů nechala utéct a teď za nimi mají místní jezdit do Třince, Nového Jičína nebo Ostravy. „Nemocnice v dojezdové vzdálenosti nemají šanci zajistit lůžkovou péči pro celou spádovou oblast, a to nemluvím o tom, že se valí desetitisíce dětí z Ukrajiny, které si budou nárokovat stejnou péči jako naše děcka. Většina dětí, které potřebují lůžkovou péči je tzv. „interních“, tedy průjmy, zvracení, bronchitidy, laryngitidy atd. To fakt lékař na telefonu v noci nevyřeší,“ ohrazuje se vůči jedné z novinek, kterou chce nemocnice část problémů řešit, Doubravka Tichá a upozorňuje, že všude jsou kapacity dost na limitu a spoustu lidí bude nyní řešit situaci tak, že „kvůli každé teplotě budou volat rychlou“.

Tématu změn ve frýdecké nemocnici se budeme věnovat i v dalších dnech.