V o něco dřívějším termínu než obvykle proběhnou ve Frýdku-Místku tradiční Historické slavnosti, které už o tomto víkendu nabídnou obvyklý tematický kulturní program ve formě pouličního divadla, šermu, historického jarmarku, šermířských a komediantských představení.

Letos nesou Historické slavnosti podtitul „Po zbojnických chodníčcích“, takže v Parku pod zámkem určitě uslyšíte cosi o Ondráši a Juráši. Organizátoři z KulturyFM ve spolupráci s agenturou Gryff slibují divákům různorodé barevné mundůry vojáků v jezdeckých představeních takzvaných hulánů a husarů, zbojnické kostýmy z moravské a slovenské strany Beskyd, šermířská klání a řadu dalších dobových ukázek.

Program začne v sobotu večer kolem 20. hodiny slavnostním průvodem z frýdeckého náměstí, po kterém následuje v parku úvodní turnajové představení, ohnivá show a ohňostroj. Nedělní program začne v 10.30, kdy už by aktéři znovu měli nabrat potřebné síly, a bude protkán představeními s tematikou zbojníků a zbojničení, doplněný také o obrazy selské a šlechtické zábavy. Chybět nebudou ukázky lidových řemesel, soutěže pro malé i velké, třeba i pijácké, jedlické a chlapácké jako hod kládou a také ochutnávka regionální gastronomie a kulinářské výrobky. Dozvíte se něco z časů Marie Terezie, o verbování, bujarých tancích v zámku i podzámčí nebo praktikách katů, když se jim zbojníci dostali do rukou.